[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#107

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
想問下巴打們
4k 27吋 mon budget 3000樓下

主要睇戲, 文書 + 會用mon臂掛起
做咗少少功課
主要選擇都係仲係咪
VG289Q
27up650

同埋我見 VG289Q1A 二千頭就有
定係都係買返 VG289Q 穩陣啲

唔該曬咁多位巴打們
* 主要選擇係咪仲係
32吋4K 144HZ以上
又要MINI LED
係咪得NEO G7 ,G8 同ACER X32FP
但SAMSUNG 得曲MON
ACER 成萬蚊有少少over budget
好ON9三星,16:9佢出乜撚曲MON
唔係我買撚左佢啦
而家入門去到2K?
冇上限想買隻 144hz 4K 27/32 Moon for gaming
PS用緊 M9 + 27ep950(非打機用)
唔洗駁ps5就pg32uqx
買隻2K OLED仲好
開左post 先發現呢個post

benq 用左10年以上無壞,22吋1080

其實個位最多都係放到27 我覺得,唔打機,剩係netflix youtube值唔值得換
TN?落腦場望下VA/IPS

27吋有好多好野
最平最抵玩邊隻
睇片多買4k
用開4k
睇2k唔舒服
用開OLED用LCD成舊屎咁
佢雙修緊lcd同oled
邊隻最抵
其實咩牌子come d, 定撞手神

2024 144Hz
打ps5 ,aoc u27g3x 同LG 27gp95-b 邊隻會好d?
唔似LG PANEL
蛆蟈京東方
新手求意見
小弟換左機 張顯nvdia 4070ti 想玩4k budget $5000 內
諗緊VA 曲mon 定 ips mon
平時都係打機(少玩 fps game ) 睇戲睇動漫 、文書、唔剪片 係咪VA 會比較好 但係查過大家都似係推ips mon 所以想問大家意見

睇緊Gigabytes M32UC UHD 144Hz VA HDR FreeSync Premium Pro Curved

Gigabytes M32U (32吋、UHD (3840x2160)、IPS、144 Hz、1 ms GTG、NVIDIA G-Sync Compatible

呢個use case 係咪ips mon 比較好
如果上面兩隻mon 係簡邊隻好啲 定係有其他更好
同埋nvdia 卡用freesync mon 是咪on9 thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞