[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#107

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
MPG321UR-QD唔係fast ips唔係nano ips
nano ips係lg panel先會叫nano ips
GP27U反應快過MPG321UR-QD
MPG321UR-QD賣點係原生120hz 10bit
fo48u 呢
買OLED TV好過
咁睇黎都係三叔odyssey 49吋最佳選擇 對我黎講
買左個2k mon, 發覺字大細粒,要scale set 125% 先好返的
同埋mon 好sharp, 對眼累左, 可能的亮度同對比要再set 低的先得。。。
想請教下咁多位ching 如果21:9 mon 有咩好嘅選擇,
平時用黎打機同睇片嘅話samsung個隻G8 OLED 有無伏, 見到美馬賣緊999
GP27U用友達7.0面板

有mini led對比度高d
100%scale 係for 1080p
高於1080p正常都要放大
做過維修過來人答你
翻修過顯示器 大部份係維修零件 或 二手零件
整番好賣出去 或 比番客用
其實無話渣唔渣 係睇你壞邊PART野
其實最大問題係保養
依類翻修野 好多唔會比保養你
除非佢賣你仲會比你一年保 可以買
(APPLE 翻修就係好例子)
壞咗你自己一係買料返來整 (上面好多二手拆件)
你無今慨功力搞維修 囉到維修零件
我就唔會買
各位有無2K IPS 推薦下 預算2000-2500內
本人用緊1080P 75MHZ IPS 24吋
我見到最近好多2K 27吋 個價錢 係今插水 去到2000內
又有100MHZ 又144MHZ
有乜牌子好介紹下?
用途係 日常上網 文書 會打機 睇MON時間比較長

另一個問題
本人用緊3060TI 我怕2K打機果陣唔夠推
有無人用緊3060TI 2K友比個意見黎 應唔應該換?
等緊5k2k 144hz mon
Acer XV275K P3
Cooler master GP27U
大家會點揀
GP27U
3080較ultra打3A穩唔到144HZ
3060ti自己諗
34吋 Curved 100Hz以上
Budget $5000左右仲有冇IPS選擇
LG 34GN850-B 停左產
搵黎搵去都冇類似既
或者有冇邊隻VA係ok既
VA真係窄窄地
除非係三星高階個炸
Dell 點睇S3422DWG
34吋 curved 100Hz以上 IPS 性價比最好邊隻
熄機唔好斷電 會自動行OLED保養program
唔好熱親佢 盡量避免陽光照射
多靜態野就唔好開咁光
=.=
LG 34WP65C-B 同 AOC CU34G2X 邊隻好d
雖然都係2舊屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞