[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#107

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
正常人喺有燈嘅房睇SDR content 200幾nits 已經好光,要400nits先夠光嗰啲人我建議及早睇眼科
又係你隻弱智仔,死撚返去大陸買mon啦
上次駁唔撚到我,今次又出嚟柒做咩
你當hdr無,就咁塊底光度唔同睇落都有差別,250真係垃撚圾文書mon先會有嘅亮度
唔信自己去腦場搵啲display睇
啲色仲要過飽和,較完都好唔得好邊
我呢250nits嘅mon都只係開到20檔
100nits都唔知有冇
話250nits要熄燈先勉強夠光 覺得好神奇

唔識分,我只係想見識下2k同1080p分別
我隻AQN SDR mode直頭鎖亮度,應該係120nits
請教一下 想換mon 24吋
打機用 電腦玩3A ps4玩競技類
暫時做過功課有人推
msi g241
Lenovo y25-25
g24f
請問邊個好或者有其他推介 筆直2000左右
講緊睇暗場景呀,你用電話影啲相已經自動較光咗嚟講,真係搞笑
不如搵套暗啲嘅,或者玩下隻狼先講
我實際睇係夠光架
影相只係參考

太暗因為有black crush所以睇唔清
可以調整黑平衡整d光暗位
正常我較15/100 brightness添
而家講緊暗嘅場景同打機玩暗畫面嘅分別
你隻垃圾華石打手,咁鍾意吹捧華石
唔諗下同一隻oled panel,點解華石要將LG塊嘢較光過LG咁多?
我上一部LCD PA32UC
SDR都有600NITS
但嚴重black crush
頂唔順換左C2
而家買 27” 4k ,GP27U係咪可以買
調整黑平衡 好過推高整體光度啦
有冇師兄幫到手

因為本身張卡燒咗,咁啱有fd 俾咗張 gforce GTx1080 頂住先,我display card駁咗三個mon, 兩隻係144hz 一隻120hz,

但最後其中一隻144hz最高先較到120hz, 120hz 嗰隻mon最高先較到100hz, 得一隻144hz 較到144hz

全部都係用DP 線,係nvidia 控制面板同Windows畫面設定都試過,但都無得較再高,本身張舊卡RTX960 都可以三個mon 都可以較到盡,一轉卡就唔得 有冇師兄知道點解?
發現用C2送嗰條HDMI線會成日閃mon 又黑下畫面再著返咁 換咗條舊mon既HDMI線就冇咗呢個問題

但係問題係上網睇好似話分HDMI2.0 2.1 行幾多hz都要睇條線
有冇C2用家可以分享下用緊邊條HDMI線?要買既話有冇推介買邊條先行得盡C2既4k 120hz?
黑平衡邊個mon暫時做得最好
依家最top 2k 27寸 Mon係邊部
FPS: PG27AQN

全能: PG27AQDM

再次建議唔好喺香港買,純粹幫聯強交租,垃圾售後有=冇
有無巴打知道點樣可以防止人地意圖connect我部lg c2
呢兩日有條友走去想share screen同聲音共享
落我部c2到
雖則已經block 7左佢啲devices
但都想睇下有咩方法阻止到
用緊綠聯 hdmi2.1 黃金地庫 買咗佰幾蚊
唔係要同一網絡先連到?
小雪人有測試
但冇量化
ONEPAD 8K Ultra High Speed 2.1 HDMI Cable

C2冇送HDMI線 係鋪頭送
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞