[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#107

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
得了唔該晒
原來就係用左madvr佢先會著HDR
用其他renderer就冇事
我再自己整下madvr點做先唔開hdr
試下開左windows hdr先
再開player
照用返madvr
試左
都係灰灰地
但都好過個player自己轉hdr 會勁灰勁暗
LCD對比度低點都會灰
接受唔到就用MADVR轉返SDR
試下開左windows hdr先
再開player[/quote]照用返madvr[/quote]試左
都係灰灰地
但都好過個player自己轉hdr 會勁灰勁暗[/quote]LCD對比度低點都會灰
接受唔到就用MADVR轉返SDR[/quote]
請問邊度轉返用SDR
我搵到了
唔剔用HDR output就係SDR

呢度唔tick就唔會開
換2K mon求意見

用途: 打機(PC,PS5)睇片做野
要求: 144Hz, 窄邊, 可以用VESA mount, 最好有HDR, $3000內

暫時睇中:

LG UltraGear QHD 27GR75Q-B
https://www.lg.com/hk/monitor/lg-27gr75q-b
同埋
MSI WQHD G274QPF-QD
https://hk.msi.com/Monitor/G274QPF-QD

本身用緊Samsung 24吋曲面LCD mon, 有輕微burn in, 有陰影, 唔太想再試

大家可唔可以比啲意見 ?
好似好貴
9估20-25k
應該唔會貴過pg32uqx
我估15k左右
都係唔值
MAG274QRF-QD
asus mini led mon應該冇咁多bug嘅
但mini led已經俾大陸廠玩爛 多一倍分區平一萬

有錢玩OLED好過
c2咁勁
會唔會靚過埋macbook pro?
C2 OLED黎架 有pixel dimming

Macbook pro mini led係勁 但始終冇pixel dimming
C2冇對手嫁喎
應該over 20k. 第一部有display port 2.1
都係,但有咩4k oled 32吋,下下都42吋太大
Eur 1599
賣你20k hkd
純粹食水深
4k 120/138hz得42吋
下年有32吋4k 240hz
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞