[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#107

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
唔知gp27u啲bugs fix咗未呢 有啲想買
gp27u有咩咁吸引你買
pg27uqr / XV275K P3 / inzone M9 呢3隻4K 27" 點排法?定有其他好過佢地
貪佢有個喇叭/Qd同10bit
xv275k p3得8bit +frc
加埋gp27u
過左保?

4K 144Hz+
27GP95R
PG27UQR(水貨)

4K 144HZ+ HDR
GP27U
XV275K P3(等緊review)
M9
兩隻都係8bit +frc + QD
想搵隻2k mon 用黎打ps5/pc
2k budget 樓下
見上個post有人講asus vg27aq?
有冇其他推薦
計spec
XV275K P3/GP27U>M9>PG27UQR
M9居然排咁後
XV275K P3/GP27U有576個mini led分區 光又光D 黑又黑D
M9只有96分區 黑色唔夠黑 又冇量子點
畫質靠sony調校功力
咁睇嚟可以考慮買XV275K P3
MSI同Gigabyte G系列唔使買,得qd果隻值得用(我fd買咗造工其實都麻麻,不過panel靚)
相反acer果隻我見hdr同色域都算ok
不過就無升降無type-c(無pd嘅typc-c其實都係廢),同埋無kvm?
BTW無睇啲評測片,唔知acer用咩廠panel同埋色差,光差之類
G274QPF-QD?
反應時間好慢
過左618 應該冇晒優惠?
隻g8 oled到左
計埋運費$6400港紙真係抵到爛
唔清楚 無打算淘寶買
xg279Q 點評價, d料同spec算靚?
呢個價位同亮度HDR應該有同冇都冇分別?
其實係
對比度太低
HDR要對比度>光度>色域
弱智唔撚係扮HDR400都講得出口
買隻edge lit LCD以為自己睇梗HDR
PG27AQN個ULMB 2真心無敵,清過XL2566K唔少,仲要有完美嘅overdrive tuning
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞