[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (102) 16-35GM II何時有

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
唔知有冇人試過sigma隻防彈玻璃
幾年前見佢發佈好似好把炮咁
但個價好似好貴 又唔見有review
光圈大半級, 但重14GM 2倍幾. 有啲保留
電話有wide 同 ultrawide 之後我都放哂呢兩個range嘅鏡
依家影細路多真心要nifty fifty起跳到telezoom
一家大細都唔知帶唔帶多隻腳架好
帶啦,影下全家褔丫嘛
帶啦,影下全家褔丫嘛
上youtube睇review 50真係幾正 但好似好少人講枝f2.5G
見咁輕100幾g又有f2.5
用開f2.8覺得問題不大
到你想用f2 以下個陣又會覺得個2.5 唔夠
0.5光圈真係差咁遠?兩張相對比都未必分到🤔
淺景深同夜晚用
請教各位巴打

遲下轉會買部Sony A7IV

主要去旅行用,想配支天涯鏡,budget只夠買一支,入支Tamron 28-200 F2.8-5.6 定Sony 24-105 F4好?
求教0.5光圈淺景深同夜晚差幾遠?F2同F2.5真心唔會差得遠
係唔夠光就點都唔夠
影夜景都係落腳最穩陣
支50 f2.5 既體積同重量已經反映左佢既賣點係輕同細支
買得定你又唔似怕重同錢銀問題
買大光圈d啦,入夜就有分別
一定係T28-200 , 有大光圈又有tele 畫質幾好
S24-105冇撚用 畫質本身唔係好 , wide又唔夠wide , tele又唔夠tele 光圈又唔算大
應該係zxii 好d
耶巴哭撚左
之前有個架仔sauce
其他冇明顯差別, 剩係逆光個flare位arcrest 個對比高過zxii
但gm 最少都1.4
再多1級, 不過總有人唔鐘意全開光圈
好耐了,個時仲要冇光圈環 同 兩粒制。
https://youtu.be/4QMnN7I3tN4

https://youtu.be/YhtxeB_mv8o

可以參考下呢兩條片比較下
GM都唔一定1.4, 14 gm F1.8🤡;之前師兄都講過,唔夠光點都唔夠,F0.95都唔會夠🤡
有人真係當你支14GM死㗎仲好大口氣話14GM小眾到佢忘記咗唔記得㖭

[url]「小眾過頭到唔記得?」有人話SONY 14mm F1.8 GM 太小眾....
https://lih.kg/3051385
- 分享自 LIHKG 討論區[/url]
F2.8光圈咁細應該更加無參賽資格先啱,有人話過恆定f2.8變焦鏡係細光圈㗎

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞