[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (102) 16-35GM II何時有

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
見到龍仔支35-150 A058 行貨同水差成3K有多
值唔值得bear無得整呢個risk?
你呢刻慳左$3k,第時想放就預左賤價
諗住用死佢唔放就ok
不過都想請問下建唔建議買返個filte做保護
定係裸鏡
有人實會話用左會降低質素
但你花左呢度既人唔會比錢你整

去大塵 沙灘咪用
普通影下城市咪唔用
少少驚都一律建議買

買nikon arcrest冇死
上次nikon arcrest 係香港買就好靚冇塵
日森就平啲但多塵
Gm 無得比啦..一定best
Filter清塵好易,但的確Amazon JP買過幾塊Marumi都係一開已經有塵
B + W呢
想買佢隻MASTER

其實定係買T PRO
會推介arcrest係因為同類型產品之中最好係佢
日森貴左, zxii 反而平啲
ZXII感覺上個coating易花/易痴嘢少少,有塊用左幾次就多左幾點嘢清唔走。有塊一買返來已經中央位有條痕,要返鋪頭換過塊。
有無人有用freewell隻magnetic filter system分享下
想入
而家入手Sony A7iv 係唔係買行貨最抵見星際二手 水貨 行貨差唔多價
我有d用咗十幾年嘅filter 用泵吹極都唔走 特別係d邊皮位 係咪真係要買壓縮空氣噴先搞得掂

水貨二手差1000幾百
Dust如果有oil就好難吹走;
先用lens/filter pen brush嗰邊睇下掃唔掃得走,
唔得的話,用 carbon 嗰邊輕輕掃鬆佢,再用返brush嗰邊,一路掃走啲residue一路用個blower吹,通常都可以清到。
小心有沙,所以用carbon嗰邊之前要用brush同blower盡量清走較大size嘅particles。

如果咁都唔走,有機會係花左,可能就冇得搞。
我幾個日本brand (marumi exus protector/ND,nikon arcrest,kenko polarizer/zxii)都用過,係kenko嗰幾塊特別易花
巴打買左未?係邊度買同買左幾錢?

新卡好無競爭力
2.8 好撚重
f4 for 影風景唔洗大光圈唔洗投資咁多係ok ge
Sony Alpha Rumors話7月12日會公佈70-200 F4 G 二代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞