[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (102) 16-35GM II何時有

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
本身有SIGMA 1628
旅行2470+70200,唔想重就淨2470

放假出去影景70200,冇野搵野黎搞先過癮
最後個句唔太明
咁睇你接唔接受到長期拎住支1.1kg既鏡周圍影
接受到就2支
16-28 + 35-150 搞掂曬
接受唔到就
16-28 + 24-70 + 70-200
影景用standard同wide都係果幾味,咪拎支70200諗下可以點影
到底係咪出a6700部a6100今日終於打柴
I use 70200 much more than 2070 now, to my surprise. The composition can be much more flexible 唔使下下同人一樣
個底姐,唔驚!
心態決定境界
24 1.4gm
做緊8490仲分得期入唔入得過

用緊28200,去旅行發覺有時28唔夠
24其實差得遠唔遠?
買wide 不如買wide多少少
24我驚你唔夠用
入20.8G , 24 同28唔差太遠
wide盡量唔好睇定焦先,尤其是你對24冇咩認識
就算人地用覺得夠但可能你用都係覺得唔夠wide,所以睇返zoom wide吧
24 28都係唔夠wide
諗20對落
咁暫時都係用住28200先
玩多排岩先再買
你唔介意換鏡,可以t17-28/s1628駁落去
之前都試過50400影演唱會,手持冇腳架靠鏡身機身防震。當參考

400mm F6.3 1/160s ISO1600

167mm F6.3 1/80s ISO320
唔好意思想問埋巴打有冇試過拍片?見到有啲評測話zoom到400 手持錄影唔係好掂
演唱會嘅話⋯舉咗機一陣,就俾保安拍膊頭講,唔可以錄影(電話錄就唔干涉)

唔知你講嘅掂用咩比,因為去到400光圈唔大仲要環境暗,追焦一定比更大光圈嘅鏡慢⋯係感受到的。2022年底有出過新firmware提升追焦效能但我冇update就唔清楚了。
會好似坐船咁浮下浮下,你要定點都係要落腳架/後期crop
窮人認為有wide買wide(定焦)
因為zoom wide後面嗰截感覺唔太實用
通常都係拉到最wide影(好似係)
加上standard zoom已經cover到一部分
爭少少一係用腳 一係返屋企crop相啦
去到28係差緊d,但去到35其實可以用黎掃下街
變相出街帶一支1635都唔會用途細而成日要換鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞