[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (102) 16-35GM II何時有

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
24mm以上嘅喑角比較易修正(exposure通常只係微跌<1 EV),
理解中Sony body會同Sigma支lens communicate,直接apply個correction落JPG,實際上唔肯定。

再好啲嘅做法係影raw,然後再用Adobe Lightroom/DxO Photolab去落自動修正,通常可以100%還原到同冇喑角一樣,因為影raw你唔係太光太暗saturate左,一般都有足夠嘅光暗data去拉到1 EV。
影raw再用lightroom執算
定焦35影人其實唔易

一定要2揀1會揀35-150,後路比較多
行貨定水貨?
行貨,見個價真係幾平先買來玩下
壞咗拎返舖頭整?
行貨有香港代理叫Sharpest Light
http://www.sharpestlight.com/

係深水埗新高登
睇翻仲有支Batis 18 F2.8,又係貴鏡一支,二手都要 around 6000,而且得2.8光圈
同級仲有枝三陽,一樣係18 F2.8,價錢甚至仲平過依支Viltrox,但是成像同操控應該不及Viltrox(主要賣輕巧)
Sigma仲有一支新的Contemporary 17 F4,不過價錢要成4000尾仲要得F4
騰龍仲有一支20mm F2.8 Wide Macro,成像質素比較一般

Sony想平玩超廣真係唔多選擇,Viltrox算係搵到個市場空白位入
唔該哂咁多位
暫時應該唔諗85住
想輕鬆影下街/景/食物/人 入返坑先

睇完一輪覺得batis 40/2好似係唔錯既選擇
巴打推既2支sony 40/2.5 同 35/1.8我見2手都要3k樓上
咁似乎加多少少上batis好d

另外我仲搵到有支loxia 35/2好似都唔錯 係衰在mf
Loxia 有Contax g取代,雖然賣點唔同,冇batis40定位獨特同2手價平
EOS… 最慘係EOS-M

係咪冇得救?
35150 for sure
砍掉重練

果然係bigma
1170g
重到
啱啱身痕買左部A7RV

想問下而家應該買邊隻SD card? 利申唔會影連拍/拍片

淨係旅行影下景同人

想問埋旅行係咪推介tamron 支20200? 我本身已經有支FE1635 F4

SD卡最低限度都要買 SDXC UHS-II Card
128GB成千蚊

落一級UHS I 得唔得
想平可以買Kingston,用過 UHS-II 真係返唔到轉頭
抄相同連拍反應都差好遠
我有兩張128GB UHS I 都冇再用lu
v90 同v60 有無咩大分別
冇拍片需求唔洗買V90,真係有需要拍4K就直接上CFA卡
用A7R5 去旅行 (日本&歐洲),想影景又影下人

你地會揀邊款:

Sony 24-105mm F4 G OSS
Tamron 28-200mm F2.8-5.6
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞