[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (102) 16-35GM II何時有

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
想請教下大佬 小弟新手岩岩入坑
小弟最近出左bonus
心動想買鏡 去旅行/影夜景 街景為主應該考慮邊支
暫時用緊A74 + SIGMA 1628 F2.8

2470GMII
70200GMII

定焦 35同50其實主要係比影人像用?
35 F1.4 GM
50 F1.4 GM
Sad

之後換左邊枝鏡?
S100400

雖然重好多
但用得幾開心
有夜晚掃街需要35/50吧
要睇你影邊一類型既風景
你想係樓與樓之間影個富士山出黎
定係左至右影哂成個函館夜景

唔同焦距影出黎既效果都唔同
影夜景既話 當然光圈愈大愈著數
光圈大有咩影響可以睇下啲YouTube介紹
應該唔難明
所以有好多人都會用大光圈定焦黎影夜景
不過缺點係你無得改變焦距 一係你就換鏡
影上黎無變焦咁方便
不過同級數情況下
同焦距既定焦絕對屌打同焦距既變焦

好多人都用35.4同50.4掃街
我自己都用50影人文街景流浪貓
如果真係要講影人像既話
85 135依啲先係比較偏向影人像
如果真係新手唔識/唔知自己用開咩焦距既話
真係買支天涯鏡試下玩哂咁多個焦距
再考慮應該入邊一支定焦
平時用定焦影貓多
見陽光好拎枝24105去玩下,效果都ok

仲想講騙案

A73 2手8000都上到近萬
唔錯喎
不過影貓105都有啲近
我用支70200GM2影我隻貓佢先會企定定唔走過嚟或者行開
其實係邊頭可以見到咁多貓貓
上面有2張都唔洗zoom到盡影
不過要搵啲唔太怕人嘅貓先得
流浪貓就唔公海講地點lu
不過通晒天多貓嘅地方有大澳同果欄
早2年a72連kit唔使4000 依家升咁多
係日本買
格過價見肥花都要4,5千剩BODY先扑鎚買
好器材不如好天氣;好天氣不如好腦袋
EOS定RF? 如果本身多EOS鏡又唔係成日拍片可以買個mount用返堆鏡
買左pd條帶了

今晚拎貨

後日去旅行
天涯鏡都係推介支tamron 28200 2.8?
不過見佢全開光圈2.8紫邊都幾明顯
咁又係 個價都差好遠
a7c2 幾時出
買左邊隻size
好想知A7c2會用咩定貨同定位出
太近6700即是倒自己米
我估高像素+20k起跳
睇d精分好好笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞