[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (102) 16-35GM II何時有

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
唔記得講,我自己已經有1635
我本身有支1635F4

再買2070 好似有d 浪費?
又唔早講
可能個投票結果會調返轉
旅行的話28-200應該係最佳選擇

多謝大家建議
都唔會呀,等同於24-70咁,兩支都唔同焦段
我個人習慣20-70呢個焦段會用得多過16-35
2070 d 色靚過28200?

因為我諗住帶兩支去旅行

但換鏡真係好L 煩,所以諗緊主要都係長插一支
都係嗰句,除非真係好需要影長焦
可以既話最好試一試呢兩支鏡既對焦速度同成像
但咁買支16-35會唔會其實得番好少出場機會
成支鏡只係多20704mm wide
可以諗T35150
咁所以咪可以真係長插一支鏡,不過wide angle, 16 mm同20 mm其實都差好遠
呢支成像真係接近Sony原廠鏡,但真係太重,我係開工先會用,平時就真係唔會拎出街
有冇大佬教下我
如果咁買,1635可以賣左去換支大光圈定焦
不過我的話應該揀買28200,焦段冇overlap咁多,
支28200去到光圈都仲有f4。

不過如果只係一支出門就另一回事。
去到70光圈仲有f4
上adobe個forum見有人有類似情況
見啲人係教update driver

https://community.adobe.com/t5/lightroom-classic-discussions/denoise-ai-purple-blue-tint/td-p/13743755
新手諗住買zv-e10去旅行影相 睇中sigma 18-50
影人同街拍多 但驚有時會想影長焦 買多個sony kit 55-210旁身是否不智
定直接sony 18135算數
55-210,講緊=82-315
師兄你一般市區旅行其實有冇需要影到咁遠。
喺sony online買左部a7rv

想問sony 會唔會收a7m2?

定有咩鋪頭會收。。想放左佢,拎去carousell 賣好麻煩
本身SONY有TRADE IN 但你買左應該冇了
唔怕平價就去星際問下
去sony trade in 黎做cash coupon 得唔得

用黎生日月買鏡都好
你上佢官網禁下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞