[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (102) 16-35GM II何時有

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
唔該晒巴打,咁我買住v60 UHSII 玩下先

第二個cardslot 等減價先入手CFA or v90
v60比你拍到4k 50p,但你影相連拍既話v60果張會好快爆buffer
旅行影風景/人象,唔洗連拍喇
女朋友仲想用黎追星,70應該唔夠zoom
咁多人揀sony 24-105 都唔揀tamron 28~200?

明明我見外國嘅review 都話28-200 同sony 24-105差唔多
tamron 28mm 仲有得微距
但講緊原廠色水同副廠差唔多,但焦距細一截

係原廠多過oss only
如果你本身有支 Ultra Wide 鏡的話28-200應該會係更好既選擇
去旅行無相機背囊,你地會點放相機
本身5-6年前入左部M6,用落好地地,輕身方便去旅行,點知Canon話唔再發展EOS-M

反正想換機upgrade下,budget夠就諗住上埋FF,就決定轉會
巴打,我諗我同你有同樣掙扎(但我就打算入A7IV)

呢兩枝鏡,我係上面有問過各位巴打意見,for your ref,希望幫到你

[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (102) 16-35GM II何時有
https://lih.kg/AbhEaGX
#122 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
買唔切今晚出發
唯有係咁,上機用衫墊住先
淨係個range都唔同 已經唔係原廠副廠 價錢問題
你話2470 2875 都仲可以嘈下
呢兩支既話旅行一定係28-200 除非你預左買多支長焦
轉個頭105唔夠咪又係要買
將個原廠送嗰個袋放入背囊
有野送咩
好似無跟野
喺星x新買a7應該會有送 Sony買就唔知
認真呢支有啲心動想買
嚟緊旅行諗住拍片但係我又冇大光圈鏡頭一直煩惱緊影夜晚點算未決定好買邊支好
因為我用A74拍4K加開防手震會crop咁啲
呢次夠wide又大光圈最緊要又平
呢支未出之前想買sigma 16-28 2.8先
OK 多謝巴打建議,咁買支28-200先

tamron 一定要喺雙城買先有耐d 保養?
20200 都做到又輕d
講錯,應該係28-200
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞