[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (102) 16-35GM II何時有

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
你支kit咪16
三羊12mm 2.0?
T11-20都2.8 細一級光圈咋wor

Btw你係呢版問邊支apsc好唔好,其實冇咩人答到你
最多都係幫你分析到邊支鏡可以用下
同埋你講得係新加入嘅朋友,你心動想買支GM但係唔知買邊支好,咁樣好難俾意見你

我覺得你不如冷靜一下,細心諗諗想影咩題材要咩効果,再去決定咩焦距再去睇果個焦距你想要邊支啦

你咁樣列哂啲Gm出黎但係鐘意嘅題材反而好糢糊,俾人感覺你純粹係想擁有支GM多過需要邊支因為想擁有係唔洗理由,你去買就得,但係你想用佢做到咩効果唔清晰嘅話人地俾嘅意見可能會錯
16等效先24其實唔算好wide
我見11-20啱啱好啱會overlap到你幾支定焦
請問巴打呢兩張光圈係?
28mm F3.2

200mm F5.6
靚相,多謝巴打分享
機同鏡入手兩個月,無乜技術,靠快門數量搭救

每次揀相Del相攪餐懵
影嘅過程有幾愉快del嘅過程就有幾漫長

我都學習緊諗過先影而唔係影完先揀真係好難
唔太睇得透你地個workflow

揀晒要既相淨低果d就係del,邊洗時間
有時當影貓先算連拍左一個post影5,6張,轉個post又5,6張,影埋成百張相再揀用得果啲
你連拍同一個post冇問題但可以有意義同保險D
例如a mode fix死iso,你用曝光包圍會變左用唔同快門速度拍,就算你ev0果張慢左快門,你-0.3ev,-1ev影出黎果D都救得返
長知識
個彩色Screen 係咪全世界首創
$4000 副廠鏡價錢叫合理
未至於叫平

好驚中國副廠打贏日本副廠
因為急用,所以入咗支1635pz,
而家有50GM1.4, 90mmG, 2470Gm2, 20mm1.8, 35GM,
諗緊放棄一支,賣20mm定35GM好
1635pz, 20, 35我都有,講真3支都完全唔同用途
20mm上Gimbal用或者影廣角人像係1635比唔到你既, 35mm就好睇個人
有競爭先有進步
關咩副唔副廠事, 天涯得就有取捨咖啦 講到GM冇紫邊咁
冇仔細check過,官網話頂到90kg,
而家mirrorless lens+body咁輕,應該點都冇問題
Sigma 6月8號岀14mm F1.4 Art

14mm F1.4 DG DN | Art
Lens construction: 19 elements in 15 groups (3 FLD glass elements, 1 SLD glass element, 4 aspherical lenses)
Shortest shooting distance: 30cm
Maximum magnification: 1:11.9
Number of aperture blades: 11 (circular aperture)
Size: 101.4 x 149.9mm (151.9mm for E-mount version)
Weight: 1170g (1160g for E-mount version)
Cover-type lens cap: LC1014-01
Tripod socket: TS-141
Guide plate: GP-11

Source:Sigma teaser
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞