[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (102) 16-35GM II何時有

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
Peak design everyday sling
Everyday backpack
Capture
三款買完都好滿意!
你唔肯定想影咩/點影 就咩組合你都覺得唔夠,你咁換似滿足你對焦距既貪心同怕支鏡影唔到 多過求方便

如果你係想方便就根本唔會諗3鏡換3鏡,到頭來你都係想大包圍,咁你想影果陣大包圍倒不如諗雙機雙鏡算
就係一支35150可以cover到我平時影嘅大部分
兩支變一支唔係方便啲咩

純粹討論未決定
唔介意拎住一支同70200gm2差唔多重既鏡既話, 35150係一個好選擇
2支變1支方便左,但total都係3支,你寫去旅行都係兩支咁夾,出場率係唔同但你最後拎既野都係差唔多,所以我先話你冇方便到
獨遊三鏡一腳都唔怕
100400未必會入
1628純粹補埋ultrawide嗰段 大合照/大景先會用
就係自己本時都係用慣35-200嘅range先諗住咁換
去旅行焗住一鏡都夠做
Sandisk恃住大牌子就賣到勁貴,好似1TB $449.9 USD?
V60好難入手
認同
70200都係gm2 wor
係咪叫gm心理輕一半
70200GM咪一樣咁重
GM2=0重量
收藏家我用咗超過十年都無病無痛
兩枝我都有

2070 肯定靚過 28200 少少
前者無鏡頭鎖後者有

如果唔太着重長焦就揀 2070
我用緊2875, 唔執相,覺得偏黃
其他tamron 係咪都係咁?
真心,部機咁勁,用24105係哂左
1635F4都一樣好麻麻,以前用73有用但一早賣左,去到6000萬像素應該更加力不從心
大阪有冇得賣

依家人在大阪

應該平過香港?
我真心唔明點解買貴機唔買靚鏡,如果你去旅行2揀1,點都28200
認真答當幫下GM人
35-150 個重心偏前
70200GM2 個重心較靠機身
200mm個重心仲會近咗

仲未計內變焦

所以70-200用落感受一定唔只字面計輕120g
但e mount 去旅行有咩變焦靚鏡揀?

利申最後買左28200
巴打中肯,我都玩過1728,range太短,一早賣左,長插2470,為左1728range又要換鏡,但有時旅行緊個環境太亂太多人唔方便換鏡
我都諗緊r5定74
認真問,28200特色係天涯,例佢入貴鏡嘅原因係?
佢貴嘅原因唔係應該在於全焦段同細光圈咩?論畫質相距應該不大,你話24105餵唔飽7r5唔出奇,但同樣情況28200應該唔會好過24105好多?如果7r5機身追求餵飽唔係都應該向gm進發?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞