[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (102) 16-35GM II何時有

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
睇你影唔影星/介唔介意用2470gm頂
冇影星,主要影人同狗,應該賣20mm
建議小朋友相遮樣
上次出event見人拎住支70200影喪跑嘅狗好過癮,都心動想出返支tele, 但Gm2太貴
我買14mm f1.8gm / Viltrox 16mm f1.8 仲好過
為咗大一級光
搞到支鏡石頭咁重
sigma 鏡順便出俾e mount ja , 人地為左出z 同l mount
太重啦重過支gm成倍
冇玩幾年 啱啱睇返d相手痕拎返部a7ii出黎
想問而家係咪已經唔興玩轉mount插舊鏡
手頭上得返28-70kit鏡同埋Voigtländer 40 1.4(已發霉)

想搵支平平地35影人有冇咩介紹
最後忍唔到手買左真係鬼叫自己窮咩

優點:唔重,操控好(有光圈環),全金屬鏡身,有個實用的LED Mon睇對焦距離同景深,可以上圓形Filter,畫質算幾好
缺點:Coating技術有待進步,逆光表現一般,鏡身的FN按鈕手感極差,鏡身的AF/MF按鈕有時會失效,可靠度成疑問

Sigma舉鐵名不虛傳
如果唔係一定要1.4 真係15GM好過
依枝Sigma Art都係堆重料 老實講 未必會平過GM好多
都想問下師兄 佢紫邊可唔可以靠LR修正返佢
因為本身都有考慮過佢
可以啦,紫邊真係好濕碎
不過唔知點解我LR開AI降噪成張相變晒色

同一張相
得desktop係咁
部notebook無事
開鏡頭修正就可以?
Lens corrections > manual
有無考慮搞搞新意思
85 1.8原廠得到坊間一致好評
咁奇怪嘅?未遇過唔清楚
巴打影貓真係有一手,可摸以講下點決定用幾大光圈嘅𠖥得
講真佢個樣真係整得麻麻
特別係個fn 按鈕勁奇怪
大陸啲設計真係冇美感可言

不過未聽過外國評測話AFMF 失效
會唔會換過支好啲?
Notebook/Desktop唔同GPU?

有機會係GPU啲acceleration implementation出事,例如DxO Photolab 喺Apple Silicon因為有color cast問題,成半年用唔到Neutral engine。
佢有非常非常小機率AF/MF按鈕失效,我尋日遇到2次,感覺好似部機死死地咁
70200 GM2 買得過,我覺得用處大過2470段。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞