[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (102) 16-35GM II何時有

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
我自己旅行就帶3支
16-35 F4
50 1.4(掛機)
70200GM2

有諗過買埋2470GM2
但係自己影人果陣多數都係50 85 135依啲焦距
反而24 35 70依幾個焦距極少用
所以買支F4 WIDE鏡影下風景算 反正影景既話室外你都用唔著2.8光圈
F4果支又輕 用黎比女女拍VLOG真係唔錯
我係你既話 3>2>1>4

BTW 50掃街影人真係一流腳架都慳返
支pz影照正唔正
講起旅行,大家一日由早到晚嘅行程多數帶幾多鏡離開酒店?
我覺得1+1 已經好俾盡,第三支多數經驗都係得個拎用唔著
尤其是有細路之後真係無時間同膽量換
如果用PZ影微距 同GM2果支真係無得比
如果影WIDE既大風景 除左邊角位差少少之外
中心銳度同GM無太大差距

如果你會拍埋VLOG既話 PZ依支真係嬴哂
我覺得睇你去邊度旅行
有啲地方你預左一大堆遊客會影相既話 帶WIDE鏡真係無乜機會用到
如果徒步+大眾交通多既話 我覺得1+1係極限
所以通常可以既話我都會自駕 放多支不時之需
我覺得每日出門睇去邊再睇帶幾多支
好過冇帶去先黎後悔
成日驚f4唔夠用
但其實好多人用完小三元都反映唔錯
一支定焦,影唔到就由佢/iphone
你係未有第二支姐
到底買鏡係咁叫搭單果塊pro tanle係靚貨丫,普通,定係呃錢
好奇問下,咁巴打咩時候會用變焦
上次玩完就咁一支定焦又真係好輕鬆
我俾人呃咗一次 買完先知係大陸嘢
當交一次智商稅
最後唔用算數,冇咁嬲
原來大陸野黎我見佢寫德國玻璃
咁佢真係寫德國玻璃
但牌子係大陸
諗好晒大概點影同影女先用

咁出去旅行去到個景點,你無理由想同其他人影一樣構圖既野(特殊天氣現象除外)

自己set個task出黎好過漫無目的咁影打卡相,咁咪破釜沉舟逼死自己用定焦搵角度影,相對地易d影少少唔同既野,不過講到底都係為左自我感覺良好
中左招添,不過無爛無盛用住先
我以為巴打影女會出定焦大圈添
滿足自己就好女星無投訴就可以繼續玩
女皇*
唔會唔用定焦,只係變焦唔會長插,但黎緊會

那有乜女皇,比錢影model的
咁咪自己做皇帝囉想點影就點影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞