[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (102) 16-35GM II何時有

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
見樓上有人推介收藏家防潮箱,我先醒起我支2470gm2 50gm.2 就咁放左櫃桶成年
我有一代,得閒都會插黎玩下flare
你知自己要咩就得
https://youtu.be/8S7pdUfXymA
呢條片有詳細比較
等巴打好消息。因為我都想入,多謝你。
有冇巴打用緊fotopro aircross 3
旅行想帶支輕便腳架
真係小心好,潮濕三日就夠發霉
點樣先check 到?有d 驚,呢幾日仲要落雨
上網睇d google圖勁大雪花又唔覺有
搵到另一支N記鏡睇住光咁睇勁多白色粒粒應該都係霉

但sony鏡開唔到光圈葉得勁細個窿所以睇唔到眼不見為乾淨
使用過收藏家防潮箱,對物理式吸濕嘅防潮箱嘅缺點有啲意見

1)吸濕慢唔鼓勵常拎出街攝影,隔一兩日就拎出街又放入去,成日開門閂門就個濕度跌唔落去。

2)防潮箱附近空氣流動唔可以太強,試過收藏家防潮箱附近有風扇,流動空氣勁嘅話,每次定時換氣除濕後個箱會標到70%。

3)温度都有影響,夏天同冬天吸濕力有差⋯乾燥日子箱入面35%都有可能,但最差時勉強46%左右。

如果呢啲限制係考慮點,我建議用電子冷凝式防潮箱
見唔到明顯白色線、大點白色,應該就冇乜大問題,
但最好都係買個防潮箱,保持70%以下就ok。
太低有廠話唔好(Zeiss suggest >30%),但我睇過好多討論,低濕度嘅影響好少人講。
用緊,唔好心急慢慢用小心d都ok既
見佢就係都快開合
但竟然話慢慢唔好心急
心急有一節冇鎖緊就gg
整體上係好用既
用緊 好輕
但多數都係收晒或開晒啲腳用
開一半嘅話要小心啲扭實/留意長短腳
所以都係平地用最好

仲有個好處係Pd 塊capture都上到
啱啱去旅行用28-200 我覺得幾好
想問下而家28200係咪好少人放? 一手都好似無咩地方有得買
我都想買呢支
見好輕,收起黎又細
咁有邊隻推介?
用緊收藏家我都想換過個,有咩牌子好?
冇推介,其他品牌如防潮家(Moisture Buster)或者AiLite都有物理式同冷凝式揀,但較少地方有得賣。

收藏家就香港間間鋪都賣,KOL都推介,但收藏家一般買得到嘅都只得物理式。

如果一兩個禮拜先開門一次,收藏家物理式冇問題的,而且物理式理論上慳電少少,同埋停電都繼續吸濕一段時間,只不過呢啲優點我覺得可忽略
上網發現原來幾多人推介T28200 做旅行鏡,賣搭係輕便方便專心陪屋企人旅行節省體力
畫質應該唔會好但影打卡相紀錄生活應該都好過電話
聽落又幾吸引
要取捨我都由standard zoom轉左做28200
無計啦 GM又唔岀24240GM 想買黎打下飛機都唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞