[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#106

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
CHING 要坐好後先睇晒成個screen?
唔係呀,枱63cm, 視距75左右
我視距得60cm,糾結27吋定係oled 42 吋
記得以前cs1.6 按好似=制,佢會識將畫面縮細,四邊變黑框,愈按愈縮
唔知CSGO/其他槍game有冇呢個功能,好好用對於大MON用家
60應該好辛苦

c2 嫌玩槍game 太大,可以用21:9 resolution . 尺寸同38" 既21:9 mon 一樣大
可以試下用#125 嗰舊野
thx 推介
光暈細少少
睇咗d大陸評測
靠降低亮度黎壓抑光暈
佢太在意光暈 犧牲咗畫質
畫質可能輸比GP27U
我就一d game 會一d唔會
bf2042 冇事
但ghostwire tokyo就暈到要轉2k 視窗mode
唔知點解post親呢d野都好多負評
唔同人post都係咁
32吋4K IPS, 899
之前計過係39.x 吋
寧願買c2
其實睇劇4K同2K分別係唔係好大?

換左機 3070
想換個27" mon
多數睇youtube睇劇 間中打機

MAG281URF係唔係一個好既選擇?
2k睇片先慘喎
睇1080p冇點對點
睇4k又出唔晒
真係玩自己
睇YouTube都係建議番c2
其實都有諗過
但4k片真係咁普及? 咁多人買
本身用緊平價2K144,啱啱換咗C2, 真係好正
黑位夠黑,HDR靚到出汁
視距70CM左右,42吋都唔會話大到睇唔晒

呢7千蚊抵畀,好過4、5千買其他4K MON
小弟想買入門級gaming monitor, 主要用黎玩RDR2
睇完Monitors Unboxed 講best 1440p Gaming Monitor 條片
https://www.youtube.com/watch?v=5ae04bdURzQ&ab_channel=MonitorsUnboxed

想問各位ching 係1440p 144Hz monitor 入面 LG 27GL83A , Gigabyte M27Q-P,G274QPF-QD 會推薦邊款
*MSI* G274QPF-QD
Mini led有冇32寸4k144既Mon ,可能下半年會買Mon
想問 用C2 42"既巴打 電腦枱幾深, 有d話80cm就夠
有d就話90, 有d 70 都用緊
師兄, 32寸, budget 一萬內, 有咩選擇??

需求: 睇戲, 長時間工作, 上網
3070 用返2k 吧啦
咩位?
銀牌?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞