[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#106

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
42c2先7千5
做咩俾多幾千買同panel mon
落現場睇g8 oled 同 外星人34dw 唔知點解g8靚d 明明同一樣版面
外星人調校差d
點解依家D MON無鏡面出??
LG 個APL 電腦用會好煩
唔識開機
冇DP
比較prefer 42m2n8900 比較靚 又有90W
但太少review 多啲評測先落錘
其他牌子都一樣有APL
我用c2平時都唔會變暗 因為平時上網/文書 根本唔需要開到咁光 好似先75nits
開得光先會變暗

就算係PG42UQ加咗heat sink apl先好少少
42m2n8900有heat sink?
用緊m9幾個月 試咗開4K HDR 睇條片 暗位好清楚
SONY 調教係有一手 ,好接近 iphone HDR 效果
但同iphone oled 比係會有光暈 (肉眼正面睇唔係好覺眼,側面睇會好覺)
最重要係SDR 都有Local dimming 同 All Time DC dimming,長用隻眼都好c服
c2其實做到跟電腦開機
不過係第三方方法
我覺得m9最大問題係黑色亮度
佢個黑色亮度同普通ips一樣
好處係有一定程度抵消光暈
壞處就係唔夠黑
我覺得sony高階mini led TV畫質都比唔上iphone個AMOLED MON
M9更加比唔上
4kmon邊個brand & model比較推薦?唔需要曲mon,想掛牆用
Thx
你啱,黑色望落係冇iPhone 咁黑
始終都係ips panel 同埋得96 zones local dimming
iPhone 個moon 調教係世一
其實買m9 個陣都有諗過加多少少上Samsung mini led,但睇咗好評測都話大部份mini led 都有flickering

再加上隻電腦moon 好多時都長時望住,想隻眼私服啲就最後取捨揀m9

用住等micro led
好似有? 聽聞同ROG 大同小異
但ROG Evnia 設計比電腦用 APL 都平均少少
好似話10-50% 都有400 nits 左右
C2冇USB hub 其實幾煩
仲有鏡面 下晝用又係有啲問題
權力遊戲呢段片我用oled 睇暗位真係無冇得輸, 就算我用部ipad pro 12.9 mini led 一樣比唔上。

始終睇暗位細節係oled 強項,對比度高之下個立體感係好強
邊有咁高
c2我都覺得overkill 我先用緊20檔亮度
鏡面你有窗簾就問題不大
霧面有畫質損失 有D浪費OLED
希望過兩年多啲野揀,glossy 面色水係好啲🫣
主要係電話AMOLED太強
光亮高,pixel dimming,色彩又好
效果貼近micro led
係壽命比唔上
10000K 色溫有嫁 YouTube好多都測到
https://youtu.be/FYLaPJgToJk
https://youtu.be/MNBmFJ68SCw
呢兩個都有講
我同你 usecase 唔同囉 中意得閒望下景
我有時下晝用
10000k超藍
sdr正常色溫都冇太大優勢
PG42UQ唔落窗簾其實都係死得
一黎都係唔太夠光 二黎OLED唔晒得
*晒>曬
唔係直射ok 嘅
用monitor arm 調整下角度
宜家個mon 啱啱好 400nits
最曬果陣啱啱好夠用 咁大個Mon 都唔會開50% browsing
請教吓C2用家睇片用乜mode,我用filmmaker mode睇色溫偏黃,係jellyfin睇片又唔肯定開咗HDR未,playback info 又只係見到4k和direct play
佢係25% APL HDR先有4xx nits
你個程式唔係HDR格式未必得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞