[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#106

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
有啲興趣
幾錢入手?
用落有咩缺點?
你當係十幾年前重有VGA頭果D mon 咁
得幾個掣 無joystick 一層一層咁㩒入去啦
標準-冷色温 亮度10上下
或者炒Rtings rgb 49-47-48
轉switch ps5轉到手軟
我就係電腦 ps5 switch…
慣咗係ok的
不過可能只係因為我一轉source 去打機
就唔會短時間轉去另外一個source
Dell G3223Q 係咪伏?
我見佢IPS 4k 144Hz,雖然HDMI寫2.1,
但佢個HDMI實測得24Gbps,正常係48Gbps

PS5 個HDMI要32Gbps,xbx要40Gbps
我見有鬼佬屌
話用呢隻mon玩ps5,4k剩係上到60Hz
咁係咪HDMI2.0/殘廢版HDMI2.1都係廢mon?
我自己係brightness 30
rgb 49 50 54

你check下mac setting
display個度
有無唔小心著左true tune同hdr

rtings suggest rgb係49 47 48
同我好唔同
自己試下邊個順眼
G3223Q PS5上到4K 120

其他等人答
我隻mon同你差唔多
跟rtings超紅,我用48 50 51
上到4k 120hz
不過要再壓縮chroma sub-sampling
睇字差d 畫面影響唔大
轉買msi 342c好過

45gr95qe又暗又霧面 好一般
~5,900
我要求唔高的, 覺得ok. 多左USB-C connection, 方便咗好多. 同埋mouse, keyboard可以插Mon上面個Hub.
係比起之前27"VA比, 好容易攰. 同埋個腳架好矮, 我放laptop係前面會擋住咗個mon, 要再買Mon 架升高. 反而之前27"聖德仲高.
咁大個moon仲2k 咪搞啦
買到咁大 又想曲既試唔試lg flex
amazon jp 隻U2723QX 好似幾正

3千8就搞掂 會唔會再有折? 有無ching 買過
想問下
買左 INNOCN 27" Gaming monitor 寫住144Hz
但電腦設定最多75Hz
係咩原因?
type c 駁switch好方便 notebook更加唔洗講

反而堆Oled賣咁貴俾條65W type c都冇
廠商永遠都不會給你完美產品
自膠
插錯窿
早ching們一個月買左 innocn 27 m2v,樣柒之外無伏,Gp27u辣殺,少分區又唔平
有冇人知今年仲會有咩miniled mon出, 想要Neo G7但唔多夠位放,買Asus 隻 PG27AQDM但又見唔cover OLED burn-in, 正打算入手27M2V, 睇埋RTINGS測評都幾高分, 但係大陸牌, coolma隻GP27U又software差,VRR又flickering, 唔知點簡好
呢隻嘢賣點4K, 大牌子少bug。最緊要你有冇見過實物,係咪一睇就覺得好正呀,好大升級感先

個人經驗之前想買LG 隻2K oled,但一落腦場睇實物就覺得平平無奇,跟住睇AW3423DW 就嘩一聲覺得好正好大升級感 最後買咗隻日水日日開黎睇都覺得好享受
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞