[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#106

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
宜家啲換moon 要求好似越嚟越高
買moon 從來都係睇運,自己係amazon/newegg/英國集運moon 都未試過有事

係試過買moon 送美國小強
innocn 27m2v / 32m2v
請教是否同廠panel,因為27吋係160hz,32得144hz
想問一個問題關於dual monitor 唔係好識

本身用緊M1 MacBook air 同跟一隻好普通嘅samsung 24”monitor 用個dongle -> dhmi -> Samsung monitor

如果我買LG 32UN880-B, 因為佢有個type C port
可以同時做Macbook 嘅output display同charging

想問條type c 做display 行唔行到4k 60Hz?

同埋我可唔可以用我macbook air 第二個thunberbolt port -> dongle ->hdmi -> samsung 做我second monitor,同時玩到dual display?

定係我一定要買個dockjng station (CalDigit) 先做到個效果?
M1 air 好似最多output到一個external monitor
如果以咁插嘅情況下 係咪要download displaylink先用到2個mon
4k 27 mon,budget 3000嘅話
ASUS VG289Q1A
LG 27UL500
LG 27UP650-W
三款大家覺得邊個好啲定係有其他漏網之魚
thx
27up650
可唔可以講下點解
色域廣 有升降
不過一般27ul500都夠用
MAG274QRX 2k240hz點睇
有冇用家體驗上網冇乜review 得monitor unboxed
用開gigaG27Q 2k144
想雙mon 主要打fps 間中先3A大作
Win11 bug到抽筋用番win10
驚win10如果買4K唔同Res 拉啲視窗尺寸卡住喺中間
M27Q定MAG274QRX好
360hz 1080p 打apex 3080夠唔夠推
咩都叫人C2
人地想要27吋又c2
要Ultrawide 又c2
要DP 又C2
不如出去開個po啦 咩螢幕討論區
我上年就買咗48” A90K
齋當mon用係C2抵少少
但係連埋電視/media player用
我一定揀SONY
起碼個人睇起上嚟色水會啱過LG先
但呢隻mon無Bravia晶片
賣呢個價上年新出都算少貴
今年已經叫舊款
而家行貨定價仲當新款
真係粉絲都好難買得落手
睇過review
畫面有sony功力
LG光度同光暗對比強D
SONY色彩同立體感好D
Sony
同加少少上4090無分別
不過普遍人都有個諗法27 細過42,你點都要平啲啦
再者mini led 人哋 Oled又要再平一折
你問我,我都會話27 mini Led 5000先叫合理
產品週期本身就唔係顧客concern 嘅嘢
蔥蔥
咁42c2係電視來 定價唔需要考慮mon
同意m9係太貴
友達原廠Mini led本身都唔平 係最近俾大陸廠玩爛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞