[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#106

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
63深路過
咁睇黎我都屌隻c2好了
7000幾蚊價位 唔講空間問題真係全部都好吸引

想問埋如果我打算keep翻而家27"/ 24"其中一隻
係咪事但買個普通既夾枱支架應該都可行 會唔會有差唔多情況既巴打
雙mon都係我一個考慮位 工作問題就算有PIP都唔夠2隻mon舒服

因為枱長又係90幾 隻c2又長90幾
少怕我貼到盡夾枱 隻舊mon會俾新mon頂住裝唔番
得60會睇唔晒同起粒 體驗麻麻地
建議加塊野
夾枱出面再打直放得唔得
啱啱睇到benq有隻啱心水,好似冇咩人討論
Benq EX2710Q 2k 165 IPS
飛馬 9998
應該xb283k好d
睇個SPEC又真係幾正
無升降我都OK
你再諗多兩野應該停埋
我呢邊已經完全停賣C2
香港應該都近
唔緊要 等c3
幾個月後應該都係差唔多價位
唔係話c3有啲野倒退左咩 好似冇得閂absl
但C3全白偏色既問題改善左
不過除非可以減到只係貴C2現價少少
否則都係唔抵
C3個新可以裝埋soundbar既支架設計42"又無份
新面板又無份(要G3先有)

等多兩等又會等睇C4
G3個新面板其實係好重要既更新
期待C4會有

btw搞搞下mon post都變埋tv post
LG呢鑊真係一隻42"救全家
我c2都冇熄asbl 平時唔係開好光 唔會觸發
熄咗唔知會唔會影響保養
g3都係舊panel 只加左mla
新panel未下放民用
mla唔係咁重要
vanta black coating先係
mla包埋
下面3隻揀邊隻好

AOC U28P2U 顯示器 (28吋 UHD (3840x2160)、60Hz、IPS、FreeSync)
https://mm.aoc.com/product/U28P2U-BS

MSI 微星 MODERN MD271UL 專業顯示器 (27 吋 UHD 60Hz IPS Adaptive Sync) - 3840 x 2160
https://www.msi.com/Business-Productivity-Monitor/Modern-MD271UL

ASUS 華碩 TUF Gaming VG289Q1A 電競顯示器 (28 吋 UHD 60Hz IPS HDR FreeSync)
https://www.asus.com/displays-desktops/monitors/tuf-gaming/tuf-gaming-vg289q1a/
又幾過癮 呢個擺法夠唔夠位將兩隻拼埋
本身都冇諗過買副mon,但c2玩fps真係….之後先買隻2k 240hz,玩fps用副monc2就3A睇戲
拼埋一齊都夠,不過副mon要打直斜斜地 ,枱140長70深
睇樣選 MSI, 仲有 type c 新出, 穩陣選 AOC, 有升降, Asus 太厚.
MSI嗰隻又幾靚仔喎
我都係見MSI個隻幾靚仔先考慮
本身唔太中意MSI依個牌子

AOC 未用過, 以前AOC就麻麻地, 但估唔到依家都仲係度已經變左MON既老牌子
想請教2K165Hz mon有冇推介而家有部laptop同埋xbox sx,遲啲應該會再買多部mac mini想全部駁入一個mon度切換嚟用,部laptop應該support dp1.4,所以想至少有兩個hdmi一個type-c
平時揼曲同打機多,所以對色準嗰啲冇乜特別要求,筆直大概3000唔該各位ching
人在澳洲見DELL 官網G3223Q 賣緊AUD812 好似幾平? 見price.com都要大約6k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞