[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#106

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
27”/32” 4k gaming monitor有咩推介?平時會用黎寫program 同打機(fps為主)
https://www.rtings.com/monitor/reviews/innocn/27m2v

同gp27u差唔多同分
買佢算
要去邊度check佢係咪用緊整數縮放?
依加用gamer 1 mode較到睇得舒服小小
感謝巴打回覆
build quality 俾 rtings 瘋狂鞭
多一倍 zones 都係差唔多分數,可唔可理解為 Inncocn 調較得比較差
你冇搞過就唔係整數
諗緊買唔買黎做副mon粗用
可能zone大1倍,實際差距唔係好大
可能10倍zone先明顯
未見有地方比較過
佢話有plastic crack我個部就無
同埋macbook 4k會flickering我都無
所以應該係要抽獎
不過部機膠感十足係事實
特別個機背
不過set好之後唔會再望到所以無乜所謂
部機我宜家最大嘅問題係
windows入左sleep mode後
郁mouse個mon唔識醒
要熄mon再開
我另一個mon無問題
但用Mac時又識即醒
所以我都唔知究竟係mon問題定windows問題
用緊dp唔識醒?
駁多條hdmi落電腦就ok
今晚試下
我以前都覺得384同1152都唔係好大分別
Pg27uq vs pg32uqx
我反而係用typec 成日detect 唔到mac
好撚煩

Between 可唔可以share吓你個setting ,啲光度同色較唔啱
想問下 用緊一隻2k165 插hdmi 一隻4k160插dp 隻2k依家行得60Hz係咪換條dp線就可以上返165?
用左一個月
除咗個OSD真係好難用外
打機 睇戲真係好正

我本身一行開就會熄mon
所以無set sleep mode 咁當然無唔識醒呢個問題

因為OSD實在太難用 呢家慣咗用win11 個 shortcut 去開HDR

touchwood 我果部就無build quality 問題
多device不斷轉黎用就唔好揀27m2v
個osd反人類設計
有冇師兄用過或者用緊lg 45gr95qe。想入手。

上個月買咗Samsung g8 oled,用兩日壞panel直接退貨退錢。
想知27m2v同gp27u個評分差唔多係咪代表miniled嘅上下限差唔到幾多

還掂都係試新嘢不如買xv275k p3 見台仔同大陸人用過都讚口不絕
想要隻27” 2k 144hz以上,有冇咩推薦?
或者邊個牌子會比較好?
已買27m2v
有冇人分享下Setting
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞