[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#106

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
文書mon, 係唔係Dell 比較好?
1. Local dimming zone
2.冇其他廠有咁密
3.呢一刻算係密到痴線 其他32吋都係得576-2304zones
不過有傳ipad pro轉用OLED, MINI LED始終解決唔到光暈同像素污染問題
benq eye care系列
買有epaper mode既model
長時間文書用非常舒服
我上網睇可能唔係個個有 但我都有呢個問題

就係有個情況係 如果你部機入左睡眠mode定自己關左個screen, 之後個mon會detect唔到影像自動入埋個mon本身個睡眠模式, 但你郁一郁mouse會出唔返電腦個mon, 佢會dectect唔到, 應該唔關我本身部機事, 因為要重新開機先解決定問題, 或者我而家就要turn off左電腦個sleep mode, 真係出街既時候就要直接turn off個mon咁先得 Sorry for 1999
人在加國想買返個4K monitor

有冇咩mini led 同oled mon 推介?
27 '' 同32''都得
之前訂隻行貨gp27u應該呢兩日收到
應該好過隻xb273k掛
spec好過xb273k
PG32UQX 貴 冇hdmi2.1
NEO G7 曲面
NEO G8 曲面
X32 FP 貴 多BUGS

GP27U 應該仲有bug
xv275k p3 新出 未知咩環境
OLED 得60hz 會考慮?
高hz要等年幾兩年
dp通常都有呢個問題
同時駁埋hdmi可解決
四月中訂左,尋日call我有得拎
依家開心使用中
xv275k spec同gp27u一樣?
硬係覺得d色怪怪地 係咪要set d咩野
我淨係set暗左
60 hz 都得

買嚟比macbook 用
2k 144 32”有咩推薦
27e1n8900
想要1ms 同g sync
好接近
懷疑都係ktc貼牌
心思思想買個32" mon, 平時for 文書多遲下可能會買ps5玩, 有冇平價推薦
試吓轉colour space
sRGB/Adobe/DCI-P3/bt.2020
啲色好大分別
平時睇SDR content 用bt2020會過度飽和
佢個auto好似幾接近bt2020, 唔知係firmware問題定專登
其實係咪隻隻mon都係咁?我冇其他mon可以對比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞