[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#106

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
咁平都有得討論
gigabyte 好d 掛

第二間聽都未聽過
睇緊Dell S3422DWG 諗緊好唔好洗多一倍上OLED AW3423DW
好多人買C2, 不過都係想ultrawide多啲
c2出ultrawide都大於38吋ultrawide
仲諗緊個setup
本身用緊兩個27,而家有個壞咗
買34嘅話會就 34+27
如果C2 42嘅話就咁一個mon算
平時雙mon一個睇戲個一個睇網站
27m2v定xv275K好呢
港行XV275 P3到底係方底定三角底座

https://www.acer.com/us-en/monitors/gaming/nitro-xv5/pdp/UM.HXXAA.301
見US官網同法奧都係show方底
但係bestbuy同京東/淘寶見到係三角底座
Corsair唔夠光,垃圾build quality, 畫質亮度換售後

得PG27AQDM買得過,LG嗰隻乜撚都冇得set,啲售後勁垃圾
唔識唔好鳩噏thanks
不過LG同華碩嗰2條原裝線都係垃圾嚟

LG: 幼到仆街, 10bit HDR會係咁閃

ASUS: 花mon, max refresh白邊等等artifacts

解決方法: 淘寶12蚊Dell原裝dp 1.4線
我早幾日都買左 LG 27UP650-W, 最平應該$2580 ?
暫時我都滿意既, 起碼我覺得好過ASUS, SAMSUNG, 雖然係貴幾舊

Dell 個部係靚既, 但應該無鋪可以2隻一齊比較. 而且我問好似三千幾 ?

MSI 個部周圍都無display, 有貨但唔放DISPLAY, 我真係唔敢買..
不過我想問下mon setting..

我應唔應該開Windows HDR?
我發覺開左就無左 DCI-P3 揀..
咁我應該要 DCI-P3 定 HDR ..
可能你嗰隻mon OSD有bug, 試下轉完gamut再開HDR, 正常嚟講windows開完HDR隻mon會detect到,跟著大部分OSD setting都會lock晒,係正常

同埋唔好以為2000幾蚊嘅mon可以顯示到正常嘅HDR
應該冇講錯喎
LG 嗰部個支架較到最低都有成11cm空間,有啲奇怪

dell 嗰部個價錢都幾海鮮,問多兩問會有驚喜

暫時睇落個usb c 應該將來幾用得著,應該會揀S2722QC
見個個大推GP27U, 但間間無現貨,預訂又唔知幾時
想問靚moon 24寸-27寸, 主要文書,有冇2k/4k 120hz ,有升降,有咩推薦? 60hz 太窒睇到唔c伏
睇HDR content 先開HDR 不然冇咩用
MON HDR MODE通常都係行最大色域
你平時揀DCI-P3一般都會過飽和 中意就得
專業MON先有得揀HDR-DCI-P3 or HDR-REC.2020
大陸618預售開始了
有保?
小心一陣玩爛香港dell
送翻日本
Samsung oled 京東做¥5999,想衝
27gp95r囉
文書唔用mini led機種都ok
DELL online sales 報28xx, 幾抵玩
本身都想買,但又想用黎打PS5,60hz 好似唔夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞