[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#106

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
但依家27吋真係好難整到過千分區咩?上年出嘅32吋都有1152分區了......

其實你點睇呢啲螢幕?
gaming mon要低延遲應該比較難
我要平mon
聽講14吋MacBook Pro嘅Mini-LED螢幕已經有成二千幾分區係咪堅?
根本返唔到轉頭......
睇YOUTUBE HDR 個時就會發生 但都只係無聊開下HDR 片 睇下OLED既厲害 , 用咗咁耐真係好少情況會APL
廳就65" C2玩Console
房就27GP950-B玩槍Game / 文書嘢
如果房塞到42"螢幕不知幾想擺......
80CM 其實OK 用慣就得
又太近 點都要一隻手臂多少少
如果張檯大概55cm深,可視距離大概60-65cm嘅話其實用32吋O唔OK?
65吋 一定好爽 ......
爽到唔係講笑......懷疑部C2有尼古丁望完會上癮
我張檯深60CM 以前用32吋 2K MON 可視距離都係60-70
都OK 呀 唔會不適
光到咁上下就會
大範圍光位會壓低亮度
點同apple比
12.9吋ipad都2596區啦
如果係咁我諗著之後賣咗部27GP950-B然後換部靚啲嘅32吋Mini-LED或者OLED螢幕個螢幕大啲做文書嘢 / 上網睇片真係舒服好多~~ 不過我諗玩槍Game嘅體驗就笑咗了 (雖然依家玩少咗好多)
咁誇張不過咁高分區學你話齋MacBook Pro嘅螢幕俾人話延遲都頗嚴重......
如果係做野 上網睇片可能兩個27GP950-B 仲好
現在C2 42 我都係分割畫面用多
我冇位塞兩部如果塞到嘅話我會好似你咁42" C2然後分割畫面用我依家最多都係得一個位擺螢幕,一係27吋或者最大32吋
我本身都係 24> 27 >32 >42 咁升級
27去32個升級感唔大 所以無逼切性 真係可以等下 27GP950-B 本身都係好野嚟
用4X吋以上做MON 打fps game有冇特別覺易暈?
睇戲我都係鍾意用返我部低階sony ips電視,覺得顏色自然過c2
唔覺

利申玩csgo
其實miniled多1倍分區會有幾大分別?
電視大過27吋mon n咁多倍都係得千幾2千分區,咁多1倍分區真係咁明顯?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞