[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#106

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
想要返21:9
新果隻g8都係qd-oled來
oled g8係舊款qd oled
睇文字好伏
但唔想要32:9
主要想知而家gsync同freesync分別會唔會好大
不大
Pg35vq 硬件g-sync有全範圍VRR
Oled g8 vrr冇全範圍
我覺得揀msi 342c會好d
但pg35vq真係好撚嘈
全範圍VRR冇用
太低Hz 太LAG有VRR都冇用
呢個budget 28吋都買到
msi mag281urf
acer xb283k
gigabyte m28u
4k 既話 27gp95r會好過晒呢堆
不竟r8面版
新個隻acer miniled 27呢
以前acer唔係咁好
依家唔知
愈來愈多2k mon,不價格過未算低
各位Ching, 今日部電腦行行吓個畫面忽然會花畫面然後靜止左,控制唔到。但播緊既YouTube 仍然有聲,應該唔係hang 機。我想問下這個情況係壞mon 定 display card ? (無第二隻mon 試😅) 🙏🏻🙏🏻
用內顯試下先
想買個24-25寸既mon,多數用黎文書睇片,不過偶然會打吓FPS game

睇中下面依2個 mon:
ASUS VG259QR
Viewsonic XG2405

我見之前啲post話viewsonic色準好啲,不過香港好似無乜人用viewsonic, 同埋viewsoni係用乜panel ,我見台灣人話VG259QR係用佳世達panel

順便問吓2K 144Hz 24-25寸mon要幾錢左右?
揀牙石
2K買番27寸
thx

有冇oled g8 用家??
想問有佢個tyoe c 輸唔輸出到聲?
因為我有隻耳擴rac to 3.5mm 連緊依家隻mon, 想睇下rac to typec 連唔連到 g8 oled
ips 2k165hz 24" 有aoc既q24g2 $1799
不過唔值
請教21:9 預算3千蚊左右 有無推介
弧型 都可以
唔該哂
有無巴打熟portable mon
有無咩牌子穩陣
4070ti買隻4k120係咪無意思
終於買左Innocn IN32M2V.
之前用27", 分別都好似幾大.
如果坐得近 (其實係同之前27"一樣距離), 好似會好光, 同對眼容易攰.
顏色方面好似都幾好, 幾Sharp.

不過駁左個mon之後開機有d奇怪, 機箱定底板會有5下do聲, 黑畫面幾秒, 成功入到Winsows之後先有畫面.
同埋唔知係咪顯卡只係1080TI關係, Windows裡面setup只係最多上到120Hz.
如果講32吋Mon既話 Gigabyte M32U係咪比算係好既 4k Mon選擇 定有其他選擇? budget 3~4k
主要駁3070 laptop or switch 打機 文書用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞