[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#106

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
係Sdr 10000K uniform brightness 啊
我應該撚evnia 既
ROG 都係望望姐
我用標準MODE 色溫0 銳減度0
要色準先用filmmaker mode
filmmaker mode色溫係暖50=標準6500k
覺得黃咪自己SET下 又冇鎖死

條片有HDR會識自己開HDR mode
右上角會有提示 setting都會顯示hdr mode
uniformity brightness
係crop返落200nits喎
唉~我又柒到爆,原來一路用緊條10bit SDR片試,唔怪得睇落怪怪哋,一陣搵條10bit HDR試吓先
你去邊度買隻envia ?
lg c2 開g sync係咁閃

有方法搞
用ddu 然後重裝gpu driver
總體來說,
4K HDR是結合了4K分辨率和HDR技術的影像格式,
HDR10和HDR10+是兩種真正的HDR技術,
杜比視界HDR是一種由杜比實驗室開發的高動態範圍(HDR)規格,HDR400和HDR500以及DisplayHDR 400 True Black則是顯示器認證標準,

想問 hdr10可有可無? hdr10+ 動態元數據 先明顯?
訂左 PHILIPS 328E1CA 4K顯示屏, 冇HDR
問得好,好想出鏡面MON
HDR10同dolby vision先係主流HDR格式
HDR10+係小眾
動態同靜態元數據都明顯 最緊要隻mon夠勁
想請教下各位 有個問題困擾左我好耐
https://streamable.com/g9ped0
每次個鏡頭轉啲色都會奇奇怪怪,我唔知點形容。
好似所有嘢都會變咗銳利化咁
唔止RDR2係咁, god of war都係咁
我係咪setting上有啲咩問題
LG 42C2
各位巴打 今日再睇咗一吓d價位
32gq950 買唔買得過 澳洲減400aud 大概 7300hkd
睇review 話好過27gp950 各位點睇?
想買42" mon for 煲劇 youtube

c2 係邊買最抵? 定直上 c3?

張枱 80cm 深夠唔夠? 想訂返張 胡桃/櫻桃實木枱
neo g7幾錢?
有mini led秒殺32gq950
不過係曲面
去Avlife
折實價應該75xx
街價應該都係咁上下

C3冇乜分別 只係更新咗影像算法 人物膚色靚d

80cm夠嘅 90cm好少少
你玩FPS 想用鏡面?
殘影咁嚴重
會唔會係顯示卡壞
我唔玩FPS
C2同C3 如果差1倍價錢 係咪買C2會好啲?
有差咁多?
C3冇誠意 貴2千已經唔值啦
不過遲d c2冇貨就冇計了
睇下a90k會唔會減價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞