[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#106

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
咁間廠會唔會特登就你一個走去出鏡面
似係setting 問題 兩個Mon兩張顯示卡都係咁
不過1080嗰個Mon冇咁嚴重
香港買野好少野送 台灣直頭送s23
尺寸好似太大加上budget無咁多
30吋左右有咩選擇
想問 曲面mon 對角尺寸 是否順著曲面量?sor
G3223Q
dell online chat
各位師兄,請教一下
我最近買咗隻LG 27GP850-B
校緊都覺得好光,尤其是見到全白網頁
閃盲我對眼

想問下有無咩方法可以設定無咁光,白色無咁光
依加每次開mon 都食閃光彈咁
感謝
開咗HDR?
無開HDR,試過開,情況係兩粒閃光彈
依加設定
亮度40,對比50,色溫冷色
先叫好小小,但望落啲顏色好奇怪
最後買左G8 OLED 34"
有冇人用緊neo g7 ?想問下大家hdr 應該長期都開定係 打機/睇戲先開 ?
HDR要對應HDR content
所以係有需要先開
用緊 有支援先有用 長開會發灰 垃圾win hdr
睇yt hdr既話要開咗hdr再f5先work
innocn 隻27g1r 2k144hz va, 而家賣1299
但係我baidu,都搵唔到佢評價
最接近呢個價既下一部就係1599既machenike既 ips 2k 170hz

我呢d只想平平地體現2k高hz
但部1080p60hz點處理 地方細做唔到雙mon
我fd用c2都係咁
innocn 大陸都無人買 淘佬網個d想搵個評價都無
真係完全搵唔到,反而machenike 就多評價,但少評測。 香港1599hkd,京東1199人仔兌返1400hkd
我想多引入低價國產mon
一張2k需求既gpu賣3千,一個2k mon就要3分2價,起碼2千 唔怪得難普及
上網查過***oled g8用dp1.4開10bit 175hz係用dsc,但用hdmi2.1就唔洗dsc
見人講dsc打機畫面冇相干,但專業修圖就有影響,想問睇片方面影響大唔大?
另外有冇邊間高質mini dp線推介?想要幼身軟身線,2m都穩定既
我宜家用緊條光纖dp唔啱用,個mon mini頭
我覺得灰有2個原因
1.開HDR之前冇用sRGB mode過飽和 開HDR後映射返sRGB會較灰
2.隻mon hdr mode出sRGB唔準
3060ti 2k 高hz?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞