[PS/XB/PC] Resident Evil 4 Remake (13) Ada你幾時嚟啊?

1001 回覆
2 Like 0 Dislike

官網:https://www.residentevil.com/re4/zh-hant/

對應機種:PS4,PS5,Xbox serise,Steam

Trailer
https://youtu.be/Id2EaldBaWw

攻略匯集
https://www.entertainment14.net/blog/post/110986027-惡靈古堡4-重製版-biohazard-re4-攻略匯集

歡迎各位PO攻略、心得、劇情、MEME等等
但全裸MOD圖、影片等等過激嘢就請避免PO出來
THX

FAQ
Q:我有3D暈,RE4 Remake玩一陣已經好頭暈,有咩方法可以減輕
A:景深同視覺搖晃係默認開咗,建議所有動態模糊、景深、搖晃、仲有啲乜柒會郁到你視覺嗰堆設定全關,fov較高啲,唔夠就較到最高。畫面亦唔好校咁暗。

Q:點樣可以獲得無限刀仔
A:只需要破壞晒各地圖嘅發條公仔就可以,可以去設定 > 語言 > 開啟音效輔助字幕,你行到附近會提你
https://www.entertainment14.net/blog/post/110986277

Q:手槍好多種,揀邊把好
A:可以睇睇以下手槍強度分折,推薦用黑尾,SG09及Sentinel Nine(後兩者建議入城堡先用30石換券改暴擊5倍)
https://www.entertainment14.net/blog/post/110986307

Q:黃色草藥要點組合先有用
A:黃色可以提升體力上限,不同組合有不同數值嘅提升:
綠黃+70
綠綠黃+80
綠紅黃+100

Q:PS5版點開動態瞄準
setting > display > 拉落底 > motion sensor > on

【心得】惡靈古堡4 全成就和專業S+心得以及各種Skip分享
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=25&snA=59342

possible pool

唔好係cutscene係咁用刀仔 唔係攞唔到Luis條鎖匙

ah the entertainment
希望最新嗰套CG動畫,Ada 會俾驚喜大家咁出場。

講返今集4代重製版, Ashley 真係改得好好,
今次真係做到 Leon 嘅拍檔,亦令遊戲性更豐富。
我同身邊嘅朋友一直都係 Leon x Ada 派,
但係今次我玩完呢集後,代入角色,內心真係第一次咁動搖⋯
4代重製版,描述 Ashley 鍾意 Leon 嘅感情線,明顯更細膩!
佢哋兩個人喺水上電單車嗰幕,真係好襯! 令人好深刻!

最後 Leon 保持專業(亦都保持定力?)拒絕跟 Ada 一齊走。
之後,鏡頭影住 Ada 個表情,明顯好失望!
(一嚟Leon任務未完成,二嚟當時佢對 Ada 始終都係信心不足?)
(佢亦都無可能就咁丟低 Ashley ,雖然其實可以三個人一齊走就得。)

之後仲要補返個鏡頭,影住 Ada 喺直升機望到 Leon 同 Ashley 一齊坐水上電單車走,
Ada 好明顯係呷醋! (俾 Leon 將返次軍?) 好有心思! 好好睇!

希望無論係遊戲定係CG動畫, Ashley 都可以再次出場!
希望最新嗰套CG動畫,Ada 會俾驚喜大家咁出場。

講返今集4代重製版, Ashley 真係改得好好,
今次真係做到 Leon 嘅拍檔,亦令遊戲性更豐富。
我同身邊嘅朋友一直都係 Leon x Ada 派,
但係今次我玩完呢集後,代入角色,內心真係第一次咁動搖⋯
4代重製版,描述 Ashley 鍾意 Leon 嘅感情線,明顯更細膩!
佢哋兩個人喺水上電單車嗰幕,真係好襯! 令人好深刻!

最後 Leon 保持專業(亦都保持定力?)拒絕跟 Ada 一齊走。
之後,鏡頭影住 Ada 個表情,明顯好失望!
(一嚟 Leon 任務未完成,二嚟當時佢對 Ada 始終都係信心不足?)
(佢亦都無可能就咁丟低 Ashley ,雖然其實可以三個人一齊走就得。)

之後仲要補返個鏡頭,影住 Ada 喺直升機望到 Leon 同 Ashley 一齊坐水上電單車走,
Ada 好明顯係呷醋! (俾 Leon 將返次軍?) 好有心思! 好好睇!

希望無論係遊戲定係CG動畫, Ashley 都可以再次出場!
但我覺得應該冇咩可能再見到ASHLEY
始終個名係叫生化危機
唔係叫LEON溝女記...
就算佢私下屌到總統個女大肚做埋總統女婿
都未必會同玩家交代
啱先完成咗一叉不失咁打湖之主
先得500點
重着300點先買到手砲...
CLS之前買咗勁多垃圾...
而家唔夠CP...
諗住LOAD返15章
打返之前漏咗嘅藍色教徽支線
點知見到商人之後返唔到轉頭...
再前嘅SAVE又冇咗...(再前要去到14章再打過機槍堡那度實在好痛苦...)
有冇邊幾個挑戰係比較易可以做到
Leon 個轉身好chill
個啲垃圾 唔係正常買晒武器飾品先買嘅咩
做咩咁睇唔開 咁早買
爆一次都大把cp
買完幾件飾品再買武器都冇嘢想買
我覺得Remake 咗嘅Leon 唔係幾識溝/ flirt 女
從來冇諗過會有唔夠cp買道具既問題
一周目都未完成?
This is kinda sadge
想問下,新手去到第7章, feel到開始有d壓力...要解謎又要理ashley
應該改良下邊把武好
見佢上個post有圖
買左百幾個模型
依家呢個年代, 再出以前個leon 會比人嘈

不過我鍾意以前既leon 多D
魔鬼魚
好撚avenger feel
模型撚衰衝動
Btw得re3r要農醫院儲cp
睇到外國好多人攻擊ada 配音員,其實我覺得ok la(無玩re2)都叫順耳,覺得唔好聽都唔洗騷擾人地個配音員
巴哈果邊又出po 屌
Claire 100% avenger 添
Chris=Hulk
Jill=BW
Leon=CA
Claire=CM
Rebecca=小辣椒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞