80後見證咗好多嘢

666 回覆
3093 Like 134 Dislike
重見到兩個新正球王既表現

Jordan同馬勒當那
經歷過2014年同2019年嘅香港,死而無憾
啊公46年出世,以前係貨船上面做大廚,成日四周圍去,他話最震撼嘅係有一次去南非見到黑奴拍賣現場。
82年叔叔表示
真心覺得自己似18 碎
仲喺度追緊每日新game
雖然已經有小朋友同有一定收入
但仍然會為琴晚打唔贏嗰隻boss而燥底
「救國團」

肯定只有80後聽得明既名詞
大中華膠唔等於係藍屍喎Ching
會考、A-LEVEL就一定有

學能測驗?

Game boy 就一定有

紅白機、超任?我有玩過紅白機,但係大個先玩,
超任?你肯定?紅白機唔係我地細個的野

粵語流行曲年代 都跨好多年,但我地識聽歌果時應該係容祖兒陳奕迅

睇住周星馳由星仔變星爺?
依個更加冇可能,我地識睇戲嗰陣已經係星爺,同埋好後期,基本上都係睇返電視睇佢以前嘅戲

感受過九七前嘅香港輝煌??你認真?
果陣我地仲係細路,未搵錢,唔撚覺得又唔係撚野輝煌

下面太後期,好多人都有
J過香港娛樂圈歷史上最爆嘅閃卡
見過2R出浴照,仲有幸見到美斯登基
體驗過Nokia嘅盛世,又見到Apple一統天下
睇着Google誕生,yahoo沒落,又感受Open AI嘅震撼

所以成段嘢睇落應該係我哋再上多10年嘅人嘅感受
都係
佢哋唔願學,
佢哋未必知道電腦係控制以後嘅生活
不過嗰陣時俾小朋友學嗰啲電腦
係寫啲簡單program

用logo 畫圖
或者叫第一代接觸電腦嘅人
雖然未必食正香港嘅黃金時代
但係食正咗電腦化年代
收皮啦,死藍絲,你老母俾30,000隻狗輪住嚟屌
80後其實開始識睇波,應該90年代
馬勒當拿其實已經走緊下坡
喂….4樓有4仔…..
其實真正食正係80尾至90頭
70同80前都係一般般,主因係佢哋個成長階段電腦個普及度係唔夠,除非真係一路有留意開電腦嘢
否則到科網股爆發嗰期,已經係過咗吸收知識最快嗰個階段,而80尾90頭嗰班就食正咗個交界位,好易理解到前同後個分別
感受過九七前嘅香港輝煌

呢樣
自助找續
只有信和依家都仲係咁.
睇到打冷震
咁小事都拎嚟講一餐懶感性咁
80後係巨嬰?
學能測驗
MC 油黑個格仔答果D 推理喎, 好似6年班先要考

紅白機
90 頭年出產, 10 零歲左右玩差唔多啦
你大個先玩有咩關係?
我都大個先玩PS4 呀
廢老
或者咁講,科技層面而言,你當網絡科技嘅發展係一條由80年代至2020年代嘅一條curve,咁80後的童年,的確係食正條curve爆升最斜上果段。
90年代頭window3.1 , win95個人電腦開始普及,一直到iphone 出現,啱啱好由佢地讀小學直到出來做野嘅時期,而呢段人生係最適應新嘢嘅時間。
好撚老屎忽,洗唔洗,70s, 60s,50s逐個數
大撚把六七十仲係啦
叻啦叻啦 死傻閪
紅白機wo

你邊度買卡?

PS1 就係80尾年代的家用主機
係上環威豪買碟
一二戰果啲係生死經歷,個世界轉變不大,訓左十年醒咗最多係多左啲國家,多左少少電器
互聯網出現之後個世界係痴左線咁,訓左十年一醒個世界變左第二個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞