80後見證咗好多嘢

666 回覆
3093 Like 134 Dislike
依家連登因為一班細路係度
極端到傻
如果你上左年紀,你會睇唔透呢班細路

以前我地年代既高登,至少大家都係同齡
所以話題大家都match
又純文字討論
2R出浴照
紅白機轉去超任係好驚喜
尤其在街邊見人播龍珠game
其實超任係game 開發商最多創意的時代
到自己有一部超任霸王時開心左成個星期

ps1 FFviii 齋播movie 男女主角跳舞又係靚到爆。。可惜開game畫面肉酸到

ps5 暫時得elden ring係有少少警喜
紅白機係電視玩
https://www.youtube.com/watch?v=B0FSVG9W74c
至少都仲係彩色

以前gameboy最早果批係無色彩
有份紅,黃,白色,我記得
但都夠你玩到顛

之後先到dc,ps年代
仲有小學讀社科健 到96年合併做常識科
90後啱啱讀小學冇讀過 都係得80後會經歷過
我仲記得以前連window係係用95
80後(細number)
唔止經歷遊戲機,97前/後,香港大陸轉變, 電腦/上網盛行, iphone/ipod誕生,樓價(80萬買到4xx-500呎,)
2003岩岩grad撞上沙士加5000人工, 日日去百佳買燒味飯 同瀝源地下茶樓買8蚊炒飯)以為最灰,但點知有2019
2019後好多野都番唔到轉頭, 包括人和事
5/60後要學用smartphone都係比政府踢佢一腳先至要學用..
身邊老人家之前都仲用緊撳掣電話(其實之前都好煩,2G3G開始被淘汰,佢地壞機其實都冇咩選擇)..
淨係黃絲港豬都一堆
不過佢地實踐藍絲阿嬸果句
唔鍾意就離開香港
超任爆紅係因為街霸2
將街機大作放左入家用機
令到家用機不再是兒童玩意而變成大人潮物
基本上科技係由80年代尾到90年代尾
到依家佢地呢代科技收成期
我80中,接近幾年就到尾
依家見到香港咁都移民走左

80年代時既香港係無可能你有電腦
真正佢科技大爆發係電腦開始普及
我無記錯係98.99年,當時家家戶戶開始有電腦
因為佢開始賣得平,但當時網絡仲係56k
我好清楚當時56k玩石器,玩d網上三國
但係有D野仲係好貴,例如jvc既dv
91年仲賣緊2萬幾

當時我老豆成日拎住部dv周圍拍

之後開始有光纖後,就開始普及icq,msn
我認為之後既科技係開始到盡頭

值至i phone 既出現,開始將個科技更加加速推前
啲老屎窟又係度打飛機
以前社會科果本書嘅排版係最舊,相又最舊
啲紙唔似科健果兩本咁係反光紙
成個感覺好唔舒服,令我好憎讀社
之後變常識舒服好多
咪係
生於1890-1990 就真係近代所有大事都經歷晒
一二戰原子彈超生代武器唔使講
仲有最多人嘅中國內戰換代
韓戰越戰,我覺得已經濕濕碎
仲有1900年到1950年嘅物理學發展
相對論量子力學
蘇聯控制東歐到瓦解
共產國際標誌性滅亡
人類登陸月球
美蘇冷戰
太多
80後應該有機會玩過 dos 同 win3.1
認真咁問
你覺唔覺得當時班細路玩得太激?
我只係問下
19年後好多野都大轉變
鍵盤後講乜都得啦.
B仔幾多歲
Hi 1981
當時電腦仲未普及
我第一部電腦仲記得應該係intel既intel pentium
個mon仲要係依家19才子仲用緊果種大牛龜
我反而最鐘意社會科
健康好幼稚園書咁 冇乜實物圖
用得電腦大家都經歷過
但細個真係玩得好開心
亦無依家咩24,27吋,我估個mon應該得360p
但應該會接觸到
中學雞會上電腦堂玩過圖龜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞