80後見證咗好多嘢

666 回覆
3093 Like 134 Dislike
應該係呂大樂既四代香港人開始
留言板/ICQ->Xanga/MSN
仲有玩江湖
呢個po 點樣由world 台轉左去創意台
每個時代都佢有既特色 我地呢代睇既係科技
如果有得簡 我一定係簡依家邊個想經歷世界大戰
80歲後既我仲見得多啦
睇住新中國成立
一步步富強起黎
唔洗再受鬼佬氣!
其實好慶幸自己響80,90年代長大,見證住東方之珠最好既年代,亦因為咁見到而家Hello XG 比任何人都要........

見證港產片由東方荷里活橫掃亞洲變合拍劣片

見證細個每晚趕返屋企追TVB 劇集,到而家變L左購物頻道中央台

見證日劇大熱成街賣VCD 鋪到而家韓劇大熱.....

由用Call機到愛立信天地綫 ...Dopod ...到Andriod

電腦由486 Voodoo 用到而家 i7 3050

上網由電話綫14.4K玩BBS 變到而家光纖入屋

住公屋以前好有人情味既鄰居,變哂成座新移民普通話

見證去快圖美,KPS 租VHS/LD 年代到而家Netflix , D+

見證住香港樂壇哥哥,妹姐巨星,四大天王到而家Mirror

以前返學有英聯邦日,英女皇壽晨假期到而家有71回歸假

由ICQ , MSN 電話煲粥傾計到而家whatsapp 已經唔太同人似計溝通退化
感受過九七前嘅香港輝煌

唔感受過,唔會知個分別
好多野都由無變有,或者反轉由有變無
就算當時細,諗返起以前都無憂無慮
睇當時電視,劇又好,歌又好,新聞又好,都唔會好似宜家咁不堪
合拍片九成九拍到不倫不類
每一代人都會恥笑下一代人架啦

小學用鉛芯筆都俾先生話不知所謂寫壞手架, 呢家考完晒試有幾多人會拎起支鉛筆?

睇電視多會眼壞, 呢家電視已經無人睇

電話粥, 6秒6毫? 呢家電話都唔洗講, TEXT幾下已經俾人扼點數卡, 都唔講輸幾百萬嗰啲老女人啦

時代進化時, 過程中就會係咁, 人一方面好憧悼憬未來科技, 但其實另一面又會好保護自己已經學識左啲野, 所以重來都唔會恥笑呢家啲靚仔玩IPAD, 抖音, 你鬼知十年後仲有無IPAD? GOOGLE GLASS 可能係幼稚園入門
你講到你食左好多女咁
同埋我為覺得個年代 好多人重癲過依家d mk 你係咪十一歲破處之後母親的抉擇
樓主有d料
Generation x
Generation y
Generation z
Baby boomers
👍
猶記得當年仲係細路仔
當日係屋企睇租既卡通片
被屋企人屌霸咗部電視睇唔到新聞

當年都唔知發生咁大件事
仲心諗有乜新聞咁大不了...
亞洲四小龍之首,當時香港人真係有光環,特別返到大陸
果時d 廣告有點大香港主義

土豪feel
唔知而家啲人年青人拍拖仲會唔會煲電話粥

以前會傾到無嘢講都唔收線,而家係咪 whats app 講晒所有嘢?

80 後
90後見到嘅嘢都同你一樣啦
84年喎
每一分鐘
每個人都經歷左60秒姐
見證樓價上漲
積蓄每年增加但都係俾唔到首期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞