80後見證咗好多嘢

666 回覆
3093 Like 134 Dislike
有邊代人唔係見證過好多嘢先?講嚟都多9餘
就係過夜價
而家啲後生就幸福 有抖音,小紅書,ins, 連登 以前邊有咁多嘢消磨時間
講事實,你而家得到d 乜?

咪係雞飛狗走囉
我只可以講
有得走要好考慮下

好多野已經白熱化
明就明,唔明就算啦
我只係想知 黑暴從何而來 點黑暴法
1/3/7
呢個你錯
係呢100年當中
有50年都係經歷戰亂

而70後係依家騎住你果班
係享受受香港經濟既成果我講白D

而80後係見證住香港由科技大突破既時代
但亦係最慘既一代,因為經歷過盛,亦經歷過衰
而90後果代已經係科技普及

好多人話軍事上60.70年代咪仲勁
係,但你唔會接觸到當時科技既成果
當時人與人溝通仲係電話大哥大,call機
什至寄信
而且係人類既科技突破上貢獻有限
係大家集體都電腦普及後,個時代先真正不停向前進

80後就似由一個科技bb班突然跳到去另一個時代
呢種只有80後先真係可以講到比你聽
90年代香港人人當你係皇帝咁樣
84年70後最多10幾歲,多數唔關心政治,真係有感覺應該要60後啦
睇個YouTube 有條片講昭和天王一生, 1902 年出世,經歷過日本由窮國變列強再到戰後奇蹟變全世界第二強國,經濟過一戰二戰再經歷埋日本搞奧運會。

人生尼講佢都算豐富到冇得再豐富
一路聽歌一路icq識女仔
幻想同現實始終係兩件事

巴打就算人到中年都唔使咁灰心
咁20世紀初D人都見證由有帝制到無
個個時代D人都係咁
有咩咁特別
個時我5歲未夠, 城門河仲係沙,有個舊火車站。日日睇住堀泥。
唔好講新城市廣場,連沙田同好運中心都未有。

記憶中係1979年
入黑後望出去全黑,根本咩都睇唔到。
但正正係咁 住到中學畢業好有感情。
應該係 大哥大,到第一代 數碼,再到天地線步步通,再到第一代插卡csl1010 ,

記得當年1010 650蚊100分鐘 個個月成千蚊電話費。但地鐵太子到中環響電話個野真係好虛榮,成車人望住你。 係呀唔係全線通,只係太子到中環先收到。

bk 之前係plam ,之後係se 嘅p800 ,之後係windows mobile ...
仲有2係第一代上網係電話線+modem 2400bps , 即係2.4kb 。0.024mb
load 個圖文page 要1分鐘以上。
後期出黎做野有1.5mb 已經係敗家玩意。
無左帝制但亦要要經歷戰爭
童年回憶
真係未經歷過唔會明果種感覺
難得你仲記得咁清楚

巴打計落都就嚟半百
八卦問下你係咪好早期嘅高登仔?
Btw唔好話沙田
你叫我想像香港有任何一個地方係可以全黑我真係諗唔到

睇星星一定好壯觀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞