80後見證咗好多嘢

666 回覆
3093 Like 134 Dislike
7080後(前半)的確係可以話係唯一兩代人同時經歷到數碼世代同非數碼世代,早過70代年紀有啲大未必適應到數碼,遲過80後中間冇機會見識非數碼(其實最理想係70,80代就算前半都經歷非數碼世代時都太細),例如你睇返白夜行個背景,主角出黎打工果陣見證住任天堂出孖寶兄弟
其實係班人老咗想搵個位訴下苦

唉,不經不覺就30幾歲了
睇住黎生只想上班
好難想像我未來會變成點

冇人想變老

利申:00後
你講嘅野6,70後全部見證過(如果未死),再加埋6,70年代發生嘅野。
有咩值得提
電腦BBS,36k,56k,
黑膠碟,卡式,cd, ...
只係文明進程
我都係 特別黎左英國 一收工就聽英皇k歌 諗起好多細個美好野
同樣地,未來有d野你體驗唔到
一直覺得香港既話
世代贏家係70代
見證晒所有香港最美好光
同時又夠後生pick到數碼世代變革
各種時機夾到完美到不得了
我記我第一次feel到自己老咗係25歲
依家30幾反而少咗覺得自己老
可能因為我已經同40-50歲嘅人嚟比較
所以感覺良好
我記我第一次feel到自己老咗係25歲
依家30幾反而少咗覺得自己老
可能因為我已經同40-50歲嘅人嚟比較
所以感覺良好
自爆post之一
由最唔想要但家家都有嘅call waiting (點解)?😂因為同條女煲緊粥/怕老師打黎/2400bps modem 上緊bbs ...

由香港80 睇到香港xx (唔記得左)

去過一次出奇老鼠

歡樂今消再會之後會好sad , 因為呀媽返夜,呀爸訓著左。

由apple ll 到 XT 到AT。。。

食一次老麥係人生大事。

第一次睇戲係星球大戰。

搬入沙田個時係方圓3km 冇燈,夜晚申手不見5指個隻。。。講野有回音。

睇住八百伴開。。。。放煙花

當年住公屋好快樂,好好玩。唔似而家。

唔知咩叫大哥大,但朋友滿天下,單線煲粥都可以傾一日。由其同女仔

好掛住2000年頭個時中學年代
當年被人話的垃圾80後
不能同意更多
仲有經歷過機鋪嘅最多MK嘅日子,變到依家老虎機阿伯場
為何不浪漫是罪名

仲記得再細個小小響新世紀廣場大電視睇中華英雄MV
呢個我覺得最可惜
好想見到未來嘅科技
基本上成個網絡急速發展都係1990-2020年代
搬入沙田呢個正喎Ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞