80後見證咗好多嘢

666 回覆
3093 Like 134 Dislike
仲睇住淘大由50萬升到500萬
唐英年同孫中山?係潮文定係我真心咗?
非電子世界既創意同隔離鄰舍/親戚之間既人情味係而家世代好難再體驗返
你個名 好串 80後收成期
唔講到非電子咁遠
好似高分少女果個年代咁同同學去機舖打機,日日一齊期待主機出新驚,互相去人地屋企打機果種情懷而家都好難有
你作為家長唔係應該管吓佢哋嘅咩? 兩三歲就俾電話佢哋?
00後
作為一個80後表示唔認同

假設係1980出生去到1990先10歲,如果80打後既,都果幾歲,所以我真正哋感受嘅係90年代嘅東西

你上面打的一堆野我有好多都冇感受過
你果堆野好多係係60 後70後感受的野
以前細個第一次用winmx dl到首歌落嚟
開心咗半日
聽親都會諗返當時果種pure joy係點
科技aspect keep住都係mind blow
細個windows 用floppy, cd, dvd到依家D電機連dvd reader都已經無埋
56k上網會打唔到電話變到依家1Gb network
smartphone發展
起碼後生時都叫無憂無慮,多姿多彩
唔似宜家後生咁咁絕望,係灰機既
我成日覺得自己好後生 個樣都呃得人 其實已經38 過兩年40 痴撚線
細細個經歷學能測驗、會考、A-LEVEL
玩過Game boy 、紅白機、超任玩到而家嘅PS5
聽過最巔峰嘅粵語流行曲年代
睇住周星馳由星仔變星爺
J過香港娛樂圈歷史上最爆嘅閃卡
見過2R出浴照,仲有幸見到美斯登基
體驗過Nokia嘅盛世,又見到Apple一統天下
睇着Google誕生,yahoo沒落,又感受Open AI嘅震撼
感受過九七前嘅香港輝煌

樓主上面打既,基本上80尾都係呢啲喎,點會係6-70後
咁又唔係喎
樓主打既基本就係我細個既日常
10歲打後都讀中學啦
玩既野同10歲前好唔同
你同佢既分別係
小學精彩派vs中學精彩派下話
我都覺得弱智 起碼我冇用 我識嘅人都冇乜點用
1900後
仔呀仔好心
仔呀仔好心
你唔聽歌 你就走去踢波
仔呀仔好心
仔呀仔好心
幾時先生性呀
我諗同情多過睇唔起
係人都知90打後食晒屎
佢間房幾撚正
講多少少?

係咪真係雪櫃冇晒蛋/油鹽嗰啲 會問鄰居借?

屋村同私樓都一樣?
細個真係可以阿媽去買餸
隔離師奶會主動提出幫手湊住我地
成條巷嘅人都認識對方 成日出屋企門口打牙骹
當年高登仔
今日連登佬
沙士你得2歲都記得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞