80後見證咗好多嘢

666 回覆
3093 Like 134 Dislike
電腦最初發展係50年代度
嗰時又無到有
我認為以幅度計係大過依家嘅電腦發展
依家只係將前人嘅基礎微型化
我唔係睇少個難度
只係進進步幅度唔夠以前大
好似電動車依幾年發展好似好勁
但都唔夠由無到有嗰吓
依家只能叫不斷改善
點止借豉汁咁簡單,屋企人沖緊涼,突然急屎,借埋屎坑tim

作為公屋撚(y型),真係見證住公屋生活變遷。

中秋 新年 成班街坊會係走廊打牌,bbq,打邊爐

d靚仔走黎走到

夏天會打開門,2家師奶一路係自己屋企睇住電視,一路講劇情,講是非。

仲有俾老母打個陣,樓下個師奶,真係會嗌上黎: x太,教仔咪慢慢打嘍,唔洗打得咁勁ga。多得佢,我老母先收一收手。有時隔離屋,都會過埋黎幫下口。
慢慢教
仲有Richard billyham yahoo chat 度唱歌
時代經歷最快

我認為第一個電腦普及左,電腦普及左
自然就開始有網絡,當時利用電話線既56k
你就算50年代有,就算你最上層都未必有一部電腦
以前既電腦叫大型計數機
我始終認為人類最大既進步就係電腦開始普及
但最可悲就係童年少左人與人接觸,少左去圖書館去睇書
電腦既出現導致左人開始唔再以前咁睇書,少左同人面對面溝通

之後第二個爆發點就係i phone既出現,touch型既智能化出現
就算以前既日本機都只係簡單咁可以上下網
末發展到可以真係一部微型電腦
之後都係以i phone既出現黎做改善同基礎

係呢2個時期,科技係有飛快既前進
笑我中坑都係咁話,我都係覺得細個無電子野開心好多

細個落公園玩,識到朋友,玩到唔捨得走。真係會約實幾時幾點,再係公園見。

試過老母唔俾,要我做哂功課先,點都要諗計,講大話,落一落街,同佢講聲,怕佢失望。

講完大話,個種心跳,同埋見到佢真係如實出現係公園,個種開心,到而家都記得
電腦普及後,已經無呢支歌仔唱
你講呢兩個都係好細藝野
網絡都係軍事開始
電腦亦係
講電話發展最大進步就係由有線去到無線
幾時輪到iPhone
經歷實體店買碟 (GAME / MUSIC / FILM)
高登都係開頭同10左右果班高汁同有幽默感過人姐,12,13開始中後期都已經俾班波台同見hit就係咁人講佢又學人開既假膠搞撚到烏煙瘴氣啦

我覺得睇連登要分兩個時期,撥款增派網軍/pr成風前定後,前就正面既起碼層面多左,睇法多左同時行動力都高左,係少咁啲以前果隻獨到既幽默感囉;後就唔好玩啦,網軍,pr,aa同附和假膠串人形蜈蚣仲多撚過正常人,而家佢地無敵下鄉土化已經係必然

伸脷:前08小隊
依家睇返轉頭
即係細個,未電腦普及果個階段
我都係認為最開心,至少真係會出街同班細佬玩
會同班女仔玩

應該大部份80後或中都會有呢種feel
你可能唔認同
但我亦認為呢2個係科技大爆發既最大轉變
唔認同就一定㗎啦
但和而不同冇所謂啦
屌咪撚on9啦
大戰個個人一定居地都轉幾十次
一戰後重建完改變晒啲野
到二戰又重建又大改變
名人甚至身邊朋友死既消息一定好多
戰後啲技術轉去民用都影響佢哋生活好多
真係咁好似今日年輕人十幾年返工十個鐘
放假就去旅行咁有規律咩咁叫大轉變
以前3大論壇
早期既迷你論壇ftp年代,之後到高登再到香討
真係精英果班人其實大部份都係集中係當時既高登
應該係迷你論壇,高登同uwants
真。唔知點解只要一班細路走埋一齊,玩手指,都諗到好多野出黎
人大左係會回味返果個階段
一出街公園玩就玩成日
直至屋企人叫返去食飯
星期六日就同老豆老母去圖書館睇圖書

但我仆街,鍾意打機,由紅白機,gameboy再到ps,nds,psp到依家ps5
你係咪對號入座咗呀
邊有講到後代見識少唔捱得
有班學生入咗嚟開鳩post就已經唔好睇
講真。就算講打機,都係細個好feel d

以前細個 最多8,9個同學仔,得1個屋企肯買/買得起遊戲機,放左學,就去人地屋企玩。

d啊姨又好鬼客氣,請我地食零食

唔知點解個時大家又無乜比較心,又會大方d, 流住黎玩,好似仲開心
見證過香港97年前輝煌、97年後墮落!
早期高登少人,年紀差唔多又精喺自己果飯度,但都係少人關係好多野都係停喺網絡層面上,但幽默感真係

醒起同埋高登有度好,由開壇直到10左右冇人敢吹到自己人中之龍咁款,唔係一叫你影高登背景證物證明,一鳩拎唔出就算講乜都好實成版恥笑不突止,之後每次見到你都會追住黎恥笑,個ac直頭唔駛再用,大鑊啲有埋潮文成為傳奇入網典

btw,我迷你冇上,上鄉土都係搵bt,5p直頭好尷睇唔明,正式上科林一上就上高登
係未有電腦普及既年代
以前係上樓打遊戲機,我無記錯應該係大角咀d
大廈,就好似以前機鋪咁比5蚊1個鍾
因為未夠歲入唔到機鋪
成班學生就係度玩,係好開心

我地既年代正正就係經歷住佢由普及到唔普及果個陌段
好特別
80後打飛機post

利申:80後
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞