80後見證咗好多嘢

666 回覆
3093 Like 134 Dislike
2即係咩電話?
仲有放英聯邦日假期
小學開始紅白機、灰機、gameboy、五代、超任、PS,都未計街機拳皇街覇time crisis….
諗番起讀得成書真係阿彌陀佛
上面有人修正返我,果部應該真係唔係紅白機係超任黎,紅白機真係好撚舊的

諗返起我好似連老任部bit64,Sega部gamegear都玩過
紅白機係初小…冒險島
第一屆要口罩既AL
年紀越大,越鍾意聽舊歌回味年輕,有研究係咁話
80 後有兒歌聽最幸福,龍貓、小丸子、咕嚕咕嚕魔法陣呢D歌大大話話20年都仲襟聽
得喇得喇 知你老 威喇
近呢十年又真係無喎
由十年前智能手機 youtube social media興起到而家 有咩大變化?
任何年代都會覺得自己係good old days. 你有哩個諗法證明你已經老
細細個經歷學能測驗、會考、A-LEVEL
玩過Game boy 、紅白機、超任玩到而家嘅PS5 未必全部80後玩過紅白機
聽過最巔峰嘅粵語流行曲年代
睇住周星馳由星仔變星爺 大多數80後開始識睇周星馳佢已經變左星爺(90年)
J過香港娛樂圈歷史上最爆嘅閃卡
見過2R出浴照,仲有幸見到美斯登基
體驗過Nokia嘅盛世,又見到Apple一統天下
睇着Google誕生,yahoo沒落,又感受Open AI嘅震撼
感受過九七前嘅香港輝煌 好多80後都係小朋友應該冇咩感覺
80後 前面嗰批(80-83)見證左 2005-2011 九成首期20-30萬上車致富嘅味道,買得大賠得大。
88-89嗰批... 只能講句Sorry啦。
sars covid
點解淨係講科技
智能手機都係一零年代先普及

講全世界 肺炎都係大事件啦
當高登班08小隊都變左老鬼
森美移動

為你而動
講黑警其實都好on9
係,做得差佬都係冇過好人
諗起呢篇野

算係, 當年初中成日浦高登,細路個時就同老豆去買apple ii 料自己焊板自己裝。

當年高登forum 唔係而家咁,係第一代報價系統。 腦場好多痴撚線嘅勁人,未有internet 已經玩unix ,linux 。x.25 行128k lease line 。
玩refection x set ip set server., 學識左點樣起個telnet bbs.
正式入腦場做野已經高中了, 改晶震,飛線超頻。當年乜柒鬼鼠野都有,1mb ram 改到變4mb , sx25 變dx33, 假狗cache, trident8900c 變et4000...., 唔識真係比人搵笨柒到出煙。
第一隻acer t33 vga 13” 賣3千幾蚊。。。
電腦可以出聲係好神奇嘅事。。因為當年soundblaser 1.0 賣千幾2千。但只有11kbps 取樣。 跟腦場班癲佬玩midi 玩sc55 ...
個時得4.5k 人工做到隻狗咁,但好癲好開心。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞