80後見證咗好多嘢

666 回覆
3093 Like 134 Dislike
我識有人讀完大學要去做入境署散仔博內部轉白衫(成績仲要係唔差)添,而家睇返係想像唔到
之後個市係好返,which is 幾多十後都enjoy到
不過你吹到80後食盡好處就得啖笑
當年搵到工當贏架喇,不過D傻鳩唔知咪吹到八十後市道好好囉
好懷念西瓜刀時代
幾千蚊已經可以做大爺
學能測驗係小五小六升中用,主要分中英數3份5揀1 mc,考邏輯既,可能80頭既你冇掛

紅白機係我地個年代架,主要都係玩依部,雖則小4開始已經出左ps,ss但果個年代有就被視為天龍人,一班人會借頭借路去你度,但我果部ps,ss俾老豆鎖鳩住左變相係佢玩既

97前輝煌係有感受到少少既,果陣老豆公司成鳩日有旅行會帶埋我去,每逢有乜節日佢公司都會酒店請食飯,不過細個唔識野覺得好無聊

80後見證最有趣既野係隨住科技爆發所有野不斷咁變,跨越從無網絡但有人情味,簡撚單好開心又乜事都求撚其既年代到有網絡但比較疏離又乜都好撚快既年代,仲記得00左右網絡未普及得曬啲女都熱情啲,科技革命性既改變,溝通方式既改變,社會既轉變仲有朋友既離別,黎緊可能係行業既改變,爭咁經歷打仗80後就經歷過曬

利申:88
屌 而家10蚊3件 仲要縮左水
03-07唔計 一出嚟搵幾個月工都係得幾千蚊你試過未呀?
個升幅去到19年你都有份enjoy架 你自己又吹到90後無份咁
我純粹講80後唔係「食盡」優勢啫,你呢D傻鳩又話咩敢面對未,真係痴撚柒線
就係你呢D人影衰你果一代囉低能仔
你唔覺得80年代既人係見證科技最快果一批?

基本上我地個年代係見證住成個科技發展快到火箭咁快
90年代唔係家家戶戶都有電腦
我記得係去到90年代尾電腦先開始普及
當時我上網仲係56k
由高登 膠登 到連登
依個真
冇話踩邊個
玩手機app我唔夠班細蚊仔嚟
紅白機真係唔係我哋80尾個年代呢
極其量都係超任 PS/SS 94-95年出我哋嗰陣讀緊1-2年級啦 仲興緊紅白機嗰陣應該係90年之前除非你2歲就開始打機
紅白機之後到game boy
以前game連彩色都未有
細個有紅白機真係開心到傻
但你唔覺得其實高登好笑D同多精英上D?
如果唔係高登咁撚樣,根本到今日都仲係高登
sor,你提起超任我先醒起,睇黎我應該撈亂左紅白機同超任我果部係入磁碟既超任博士黎
唔係喎 我細個玩SS/PS之後再玩返紅白機啲畫面已經覺得好㭍 仲差過game boy
以前無咁多途徑擺content上網
而家你有好嘅idea都去拍片搵錢啦
仲免費益你咩

成日呻低質,又從來唔見有咩人有output
不過呢個現象高登已經有啦,成日話咩高登已死
80後經歷嘅互聯網科技年代開始
好大部份人都一定俾姨媽姑姐叫幫手整電腦/router/電話
90/00後用電腦電話相對好理所當然會識
60後我諗好多都用左一段時間先接受到用smart phone
但7/80後就係呢個轉變期
完全明白世界俾呢d科技主宰 而好快咁接受同學習使用
早十年班5/60後仲可以選擇唔接受新事物
但科技發展得你已經不得不去接觸呢d野
講真舊年望住d阿伯阿婆完全唔知點用smart phone
download app用安心出行入街市 其實望到都真心心酸
早幾年教d親戚阿爸阿媽用電話set野我都教左勁耐
衰d講句班阿伯阿婆都半隻腳踏入棺材都仲要學用電話都幾希虛
same 88
聽到你哋咁講, 我先記起原來填mc果個叫學能測驗

認同,最深感受一定係由冇網絡到56K到而家寬頻
其實認真講
如果真係經歷最大轉變
一定係80中同80中
經歷過屋企魚翅撈飯年代
又經歷過97

但係細路黎講,我一直認為我地果個年代係最開心
至少所有當時認為好遠既野,例如電腦
都可以普及到,由56k玩三國.玩石器,玩金庸群俠傳,龍族
天堂呢堆,至少都全部玩過晒

又經歷過以前拎住部gameboy pokemon 周街搵人對戰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞