80後見證咗好多嘢

666 回覆
3093 Like 134 Dislike
你唔係當地既話對你有乜影響
調番轉問 有咩年代既人 係咩都冇經歷過???
有啲人瑞肉體親身感受曬一戰 二戰咪仲癲
上瑋代冇機會睇既野我地應該睇到3戰
無啦 唔生
上個星期買左隻數碼暴龍我都養唔掂
我諗70,80後係最能感受到電腦同互聯網嘅興起同影響
同埋電玩遊戲嘅發展都經歷得最多
由紅白機打到而家ps5
電腦就由386 入磁碟到而家i7 同steam
咁你咪睇下呢代人而家用電腦嘅水準係點
70後80頭嗰班,普遍係點真係唔好提啦
80尾其實好多都一般般,90頭嗰班幾乎個個都識打字
食正咗成長階段係好唔同,一個人去到廿幾歲返工階段,好多嘢已經係開始倒退
廿幾都還好,三十幾嗰班已經唔好撚講了
即係你望下而家五十幾嗰班對科技知識嘢係點就已經明

講中咗某啲年齡range希望唔好介意先
最主要應該係7-80年代全世界都係戰後2期嬰兒潮(嬰兒潮大左再生)主力,人數好撚多又係課金金字塔既中堅,唔向佢地埋手搵邊個
經歷過一二戰個d巴打都未出聲
你條80後係咪想搏人屌到你跪地喊
見證同體驗係兩會事
見證幾千條人命話冇就冇
等緊奪寶奇兵5🤣
好撚尷尬
都咪話 早排葵芳114歲人瑞真係見過哂
由清朝到而家
呢到d人秦國都去過
有都唔奇
如果用打字黎計

跟據我觀察無論年紀
無論咩年紀十個著左8-9個都係唔識打字
本身打字對用電腦黎講都唔係硬性需求
就算一陽指未又係一樣用到電腦上到網
得啦得啦
巴之閉
早幾日係Facebook group見人講四驅車,我心就諗而家小朋友有幾多會玩四驅/遙控車,氣鎗呢啲咁好玩既玩具..
(唔好話而家,我諗00後都少)
玩四驅車真係學到少少簡單機械常識
咁唔多唔少都有啲關聯性,有路捉嘅
下下要make sense晒就冇得好講,有時你睇一個人都唔會花時間了解晒佢所有嘢
咁啲第一印像就係咁樣嚟,爭在係捉唔捉得岩路,定係香港hr嗰級嘅睇人水準㗎啫

上到網就ok,咁而家一街都係,包括埋五十幾六嗰班
所以啲基本電腦概念同使用技巧係點先係重點
希望見證到 三戰啦

人生夢想達成

咁大家都冇遺憾了
大撚把
希望見證到 三戰啦

人生夢想達成

咁大家都冇遺憾了
80後係小朋友成長角度係黃金年代
睇住D野一路變。。反而近十年真係無咩大改變
個時無internet 係最開心 個個小朋友出街玩 跳飛機 捉衣因 (公園改到變左老人中心。。)
事實上 80後根本就係一班無覺醒無覺悟嘅港豬
2003年公務員大規模減薪,80後開始進入職業年齡,當年市道慘淡,大學生出嚟搵唔夠$10000者比比皆是
俾你吹到食哂上升期
$5000我都見過

不過過幾年慢慢升返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞