80後見證咗好多嘢

666 回覆
3093 Like 134 Dislike
仲有網吧,十幾廿蚊,過一晚夜
其實都唔係好事

中學個陣,一拍拖,d師奶見到就報串俾我老母知
或者大家都太年輕

所有政治都係黑暗,全部都係講錢

唔理咩國籍,咩種族

習近平 侵 拜登 只係高手過招而已

背後全部講錢
舊既game要慢慢建立
新既手機game就務求賺完割韮菜
80後成長既細路真係物質娛樂最巔峰年代
搖搖,四驅車,模型,彈珠人,他媽哥池,數碼暴龍機,抽卡,扭蛋,bb槍,卡牌,雜誌coco,yes,漫畫書,
電話繩,卡拉ok
Game boy,紅白機,任天堂,磁碟機,ps老翻碟
細個成日聽既

光明會
其實幾時興起講咩咩後 咩咩後

細個真係冇聽過人講過60 後 70後

係10幾年前啱啱出黎做野啲人就開始標籤80後係點點點

跟住90後 而家就00後

Btw 我真心覺得80後唔係脫節既一班

而家資訊咁流通 我地接觸既野其實同90後00後差唔多

好似而家咁 大家咪一齊j梗個港女拍AV

有時同啲後生同事傾計 佢地會好驚訝點解你差唔多40歲都識呢啲野 講到呢啲野

唔知點解佢地好多expect 80後應該係好脫節既一群
82年表示全部都有做過,包括A LEVEL
四仔無格仔!
唔好話一戰 見過二戰嘅有幾多個識上連登
出黎做野好多人會認為80後係唔捱得
鍾意抱怨
點解佢地會有呢個觀念,原因在於80後普遍都係鍾意打機
所以覺得思想行為唔成熟,懶,唔努力

而事實上,你對比70後,唔講D咩色情野
我地娛樂上係最多既

仲有我地既年代係經歷2個階段
第一個階段:係由電腦未普及時果個階段
亦係未回歸時期,果段時期作為細路仔係比較開心
而且同人接觸亦係最多

第二個階段即係電腦普及期
呢個階段正正就比果班人睇死你剩係識打機
因為果期正正就係網絡興起
而且開始缺乏左人與人既溝通
80後最大個班都係準備入四中
好大機會經歴到三戰
至於點解佢話覺得你脫節
係因為我地經歷由icq,msn,blog
呢幾種,再到facebook,ig
facebook依家都比人串上左年紀先玩
依家果班細路進化到我都唔知用咩
但點都有tik top.sp

所以佢咪同你認為有代溝
其實我地80後呢代已經比起70後果班咪班食古不化
但代溝點都係有D
ai gen嘅文?
以前先達,觀塘廣場,信和
全部都係老番場
4仔無格仔,20蚊1隻ps2 game
到後來有bt其實老番場已經收左皮
無咁食古不化
我識親果堆都係網上識
傾傾下佢就比個icq no你
仲有以前如果你要識女,報紙會係色情版放icq no
事實上雖然佢地可能得小六程度
但佢地之後經過長期睇書仲好過我地依家80後
即使我上到大學
至少我覺得80後大部份人都無睇書既習慣
我地年代娛樂太多啦
80後無學歷先係最慘既一群
你入黎做咩 屌你老母咁8掛
,不過當時有電腦都落網吧
原因係可以成班fd通頂咁打
始終一班fd玩槍game玩cs大家有講有笑係好好多

依家收晒皮

winamp係當時網吧屋企常用聽歌軟件
當時未有串流音樂平台,個個都係down歌聽mp3
xx後好似係早幾年d 大陸terms
但已經唔記得本身應該點講

都唔係呀, 人越大身邊同年既朋友開始結婚生仔
生活同責任唔同左, 話題都唔同左
漸漸發現有時講起d gag 都無乜朋友會知我講乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞