80後見證咗好多嘢

666 回覆
3093 Like 134 Dislike
所以呢代人,可以話經歷緊重大範式轉移
年輕時係經歷由無到有既過程

小學果陣電腦堂都無,上到中學突然好多機會用電腦,屋企都變左必備品,去到二千年代仲要開始多左平plan屋企上網

講緊小學九十年代時,係過住舊式生活,記得早期啲工作紙同成績表老師人手寫,etv要用大牛龜電視睇,仲有半日制小學都係去到九十年代尾開始推行
諗返起二千年代同九十年代真係差太遠,係兩個唔同世界

如果00年代/10年代比,明顯係smart phone ,網上裝置變得可攜帶,20年代就未知知數,不過呢廿年感覺上都係由舊野疊上去發展,唔似90/00年代有咁大變化
而家咁惡,依個話題相信都冇乜人會冒中伏風險去討論

冇錯,係改變左唔少,但覺得唔駛整色整水直接接軌咪幾好
點會睇唔到,考入皇軍咪可以做人上人
所以我一直認為
90年代最大進步就係電腦普及化

而之後就係到智能手提電話既出現
最大貢獻當然係i phone,無i phone4既突破
邊得黎依家手提都變左微型電腦

係呢2個階段進步得最快
ETV同大牛龜電視去到2010年代先冇晒
我只係覺得某部份果班後生亦係有D極端化
你可以要求唔同意見,但唔需要做到最差果步
菲律賓人質睇到講粗口
19年係相信民主自由嘅人最後嘅反抗,個力度都只係打爆D交通燈
我又唔會廢撚到話D人玩得太大/無謂嘅,返工無咁方便啫,都希望換到之後幾十年有少少改變(雖然都明知改唔到)
怨就識得怨,乜都唔做都算,唔好再加把口評論其他人,再講落去仲衰過D什麼左膠和理非

而家已成定局,都好嘅,係時候同呢個地方講再見
80 後見證 3,4 戰而家未同你講遮
20應該係AI,再進一步係機械人/機械臂之類既機械裝置普及

其實仲大轉變,同工業革命一樣行業淘汰
上面有巴打覆左,80中尾90頭果批求學時期食正電腦化普及時期呢種由無到有既時期,就好似00/10年代交界既smartphone出現咁革命性

但你問我,90/00年代交界電腦普及化,係會真正體驗到新舊交替既唔同之處

講一個例子,90年代我幼稚園都仲用好多卡式帶/錄影帶多,到90中尾,開始有vcd/dvd(實物)

到00頭中,出現mp3普及,到06年巴士呀叔帶起左多人認識youtube(網上),果陣00頭已經好多人唔用卡式帶/錄影帶,MD機就遲啲,去到我諗00中到就式微
未親身經歷過戰亂唔敢講見證咗好多嘢
最重要原因係
因為90尾2000年頭啲電腦平左好多
所以好多普通家庭負擔到
當年我屋企就係因為咁,幾窮都會買部機比我自學
其實好後期都可以上網睇
個save制得見過實物嘅人先知點解
巴打你既經歷
我細你1-2年左右
但過程大致相同
80後前果批囉
但80尾果啲避開哂咁濟
如果無repeat, 通常00尾都出身做野,最多叫撞中個08海嘯
依個真係要講,個時成日上msn zone 打機
我都係80後,應該同巴打差唔多年紀
你仲記唔記得價錢
我最記得我96年時去我堂姐屋企玩
當時佢已經有電腦,當時我仲仆街
到用佢黎上成人網站同玩果d gif game

之後大約98.99年度我都開始有一生第一部電腦
大家咁話
因為fps既興起先導致周街都係網吧
講宏觀就無錯,好多平民野都係由軍用慢慢變民用
不過講普及化就另一回事

家用檯機電腦去到90年代尾平左好多,所以多左屋企負擔到買到

上網方面,00年代頭開始多平plan, 令到多左上網

wifi, 就起碼係去到00年代後,變得穩定多左人慢慢開始用
個經歷跟本一樣,畢業撞正911,之後又沙士
最L慘係當年點解冇上大陸玩,以前咁平
我同巴打你差唔多有,都係印象中98/99買acer機,大約5-6000蚊一套,講緊以前起碼都要過萬蚊先買到部廠機
80尾出嚟做嘢冇最低工資 人工低 做左幾年野同班90後一樣人工 錢又儲唔到樓又買唔起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞