80後見證咗好多嘢

666 回覆
3093 Like 134 Dislike
好懷念,當年cyber cafe 流行。
高峰期由一粒鐘30蚊到8蚊,晚晚打 rainbow six.
唔係見過恐龍先算咩
見證住08年我係中國人啊hi
正真死老嘢係到擦存在感
1900 後先最勁
大清 一戰二戰 國共戰
好似錯左啲野
死到七七八八啦
相對90 00,80係多嘅
但相比60 70,就兩睇,佢地經歷更黑暗,60更可能經歷過打仗走日本,但相對80就冇咁多科技變化
啲老野唔識用白痴tiktok
典型廢老心態永遠都覺得自己後代見識少同唔捱得
Ching 對上一次冰河時期已經係240萬年前
睇人用Call 機、到大哥大、再摺龜然後自己用Nokia
19雨傘
我覺得你講 電子科技進步依個aspect嘅話

依個年代真係陪伴成長嘅
呢堆都係反中亂港分子搞出嚟屎
我好慶幸自己是一個2001年出世既00後
要經歷嘅, 都總算經歷過
我哋經歷過沙士
諗返起當年出街嗰個都帶曬口罩
人心惶惶好恐佈

我哋經歷過冇智能手機嘅年代
望住大人嘅手機由nokia變成揭蓋motorola
再變成終於有得上網但冇touch mon嘅blackberry, 再變成iPhone .
我哋經歷過冇wifi嘅年代, 上網要插lan線嘅
甚至再細啲隱約記得要撥號嘅, 上網就冇得聽電話, 仲俾家姐鬧我阻住佢煲電話粥

我哋經歷過香港回歸以來所有嘅特首: 董建華, 唐英年,孫中山
雖然呢個並唔係一個值得開心嘅事

我哋經歷過童年, 唔似而家3歲小朋友咁玩ipad過日子
當時怪獸家長冇咁猖獗, 我哋會落公園玩, 會每星期去一次公共圖書館借書
而唔係而家小學生嘅瘋狂補習同課後活動

迪士尼落成, 冇大陸人嘅香港, 豬流感停課, 皇后碼頭, 金融海嘯, 熱狗巴士退役
仲有好多好多
97後出世嘅我, 遺憾嘅係我無緣經歷英殖時期同喺啟德機場撘飛機
而家你老了,但80後嘅心境一定仲好後生

依句真係畫龍點睛唔認老都可以講咁多廢話
無最大影響嘅樓價
那些數字是什麼來的
發緊夢14 雨傘 19反送中
樓價GoGoGo
連登仔:
係見到香港樓價由高價變天價再變癲價
深圳由一塊爛地變成依家一線城市
好小兒科姐
5 6 70後夠見證過啦
比你經歷更加多野添
過咗年紀,你只係見到,但係你唔會經歷過你唔會感受到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞