80後見證咗好多嘢

666 回覆
3093 Like 134 Dislike
亞視播rx、超人太郎
果時最早期最多人玩係rainbow six
之後後尾就到cscs1.5 cs1.6
亦因為online fps game既興起
當時周街都係網吧
人哋個標題都講明只係「見證過好多嘢」
又冇主動同其他年齡層比、扁低其他人
香港人真係乜鳩芝麻綠豆嘢都要鬥餐死
rx我都唔記得90定91
超人太郎我都好有印象
其他果堆咩7號,超人1號我接近無睇過
一直覺得80後係最撚慘果代
出離做野撞正sars海嘯
頭十年人工處於低水狀態
屌你早十年遲十年出世人地fresh grad已經等於我十年既人工
三沙一水又享受唔到
買樓又買唔到, 十年低水還loan租樓下
成個人生好撚灰
利申冇父幹下既on9重稅打工仔
見證咗好多嘢都好

2019至今發生既野都係超出想像......
咁你對比70後係真既
鬼咩,因為80後果堆係最多香港人出世
再加上又經歷回歸
7號、ace、阿鄉應該都有重播過
我果間小學要俾錢
要求啊媽俾錢報名先有得上
有幸親身感受大時代轉變
Cassette黑膠 walkman CD MD由實體變埋mp3
大哥大水壺 大龜細龜直身機 進化到StarTAC再縮細到v仔
之後palm到現代smartphone
電視由牛龜咁大部變到紙咁薄
其實我理解係簡單講

科技既進步起源於電腦,然後最重要一步係民用企業借用軍用設備,發展成網絡,之後就到有網絡後民用企業科技大爆發造就依個環境,到而家直頭超越軍用

其實而家民用晶片運轉係比軍用快好多,但軍用係走穩定同可以承受到極地沖擊依個path,睇下f22,f35仲用緊乜晶片就知
pnet好似1.98

然後好彩poly 有free 一個鐘
要珍惜
仲有call機
細個睇既黎明廣告,危險,速逃
無錯,其實你一路電腦普及唔到
科技進步極都係有限
因為90 00後比佢經歷少十年廿年呀嘛

十年廿年後 而家嘅90 00一定經歷仲多
你用過玩字已經冇討論空間
不過任何事都有原因
唔係大聲夠惡就可以改變我諗法
仲有細個去人屋企用電腦
當時電腦仲係好貴,未到普及階段
去堂姐屋企上d成人網站
當時主流仲係西片,av都末普及
香港最早期既成人網站,18jack.com
應該依家都仲存在緊
坐女/1炮/過夜
電視直播睇911同菲律賓人質嗰種緊張刺激
我一樣認為當時既情況
班後生同我都係覺得佢地錯
但我當時開緊車連燈都拆埋
我就覺得有D過份
Disco興衰 348 Cyber
應該咁講反送中既問題
絕大部份香港人無人會認為個仆街政府係做得岩
但當我開緊車,連燈都比班人拆埋
我就覺得有D無謂
要 我比過5年級上學期學過好似300蚊學5堂 每堂1個鐘 淨係教開機閂機小畫家圖龜 逢星期六學
90 00後既經歷只會比80後更加慘
係連機會你都睇唔到
有咁長命真心勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞