80後見證咗好多嘢

666 回覆
3093 Like 134 Dislike
我就好掛住以前細個係訓前 用收音機聽歌同節目

而架已經幾年冇聽了
80後的人經歷了許多歷史事件和科技進步,從遊戲機到智能手機,從粵語流行曲到現代音樂,從閃卡到社交媒體,我們見證了許多變化和發展。儘管我們進入中年,但我們擁有的經驗和回憶讓我們依然感到年輕和有活力。讓我們繼續珍惜當下,享受生命的每一個時刻。
60代都正,但佢地轉形數碼世界時年紀已經唔細
相對黎講會玩得冇70-80年代既咁深入同容易
(當然有例外,識有人退左休先黎學,學到識同vendor 傾點砌成間公司既system)
有無當年經歷過一戰既巴打可以分享下
戇鳩仔 50 60 70 後死晒見證唔到?
90後表示有類同嘅感受,雖然冇經歷咁多
「你上面打的一堆野我有好多都冇感受過
你果堆野好多係係60 後70後感受的野」
你咁講喎

樓主果堆野基本上去到80尾都會經歷到,點會只係60-70後經歷?
16歲-19歲時同自己中學班FRD玩
20-23歲同返18-19歲D朋友玩,因為同齡班frd開始出黎做野成日約唔到
24-27歲都係同梗20歲頭既朋友玩,因為同齡朋友開始結婚生仔
慢慢變到係個圈子年齡最大個,諗落唔知點解有種失落
依家30幾歲,已經無乜朋友出黎聚會柴娃娃
懷念twins爆紅年代既時光
睇住call 機由得個電話號碼,到有message,茶樓仲會廣播叫人聽電話,到有大哥大,跟住手提電話,由冇mon 到而家篤篤篤,都已經好有趣,未必夠後生玩得叻,但個轉變對80後黎講仲好自然,唔會甩,仲會期待黎緊仲有咩變化
勁呀
你咁講70後咪見證多你十年嘅嘢
60後又再多十年
尷唔尷尬
呢段時代又真係變化好大同好快嘅
利申唔係80後
反而90後見得太小
中學時期edc 己經開始沒落,個時想買潮野唔夠班80後黎
80後真爽
另一方面

見證到A-level取消,考生人數大跌,輕鬆讀書無壓力

見證到97風暴,03沙士,08海嘯,兩次社運,3年肺炎

最慘係樓市由97後暴升,一直升,無停過,工資增幅低過通脹

80後尤其80尾果班,88/89,完全感受到畢業後社會壓力,點賺錢都買唔到樓,無樓,無得安居,無家庭可言

所以出現左出世率急劇下降,生活成本極大,對將來無希望
唸番起以前銅鑼灣廣場2期地底層係網吧,個個星期6去打通宵
80已經四字頭 真快
講出重點
呢代人既年輕時期係經歷緊電腦由唔普及,互聯網興起,智能電話,到宜家iot/ai/big data時代

你可能話其他年代既人都係咁,但佢地年輕時比較多連電腦未普及既年代生活,可能都唔多對新事物有強烈興趣
84 仲記得考A Level要戴住mask 上晝3個鐘下晝3個鐘個種非人生活

放學去網吧Fire in the hole
佢話00後應該講緊1900年出世重末死嘅人
以前讀書時有同學有call機已經覺好潮得一兩個有
個個結哂婚有自己小朋友, 想約食飯都難, 仲邊有時間出黎玩
仲記得form 6,7時有個有錢同學拎左部Nokia 8810返學大家爭住玩貪食蛇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞