80後見證咗好多嘢

666 回覆
3093 Like 134 Dislike
56K
寬頻
光纖
冇嘅, 幾十年前, 沙田只係荒山野岭,獅隧剛通車而以。
聽到都覺得好正
唔個點解我認得8900c係顯示卡嚟
我85
我3,4歲老豆就拎左部灰機返黎比我玩,未到5歲就買左紅白機比我。仲記得個陣12點播星矢,一定要睇埋先肯瞓,所以紅白機第一隻係孖寶兄弟第二隻就星矢十二宮
到6歲升小一出gameboy就求老豆買比我,小五學能測驗後就開始玩超任,但個陣都差唔多尾水,到中一就ps1。成個讀書生涯差唔多都係打機。
仲記得升中一時就97,無幾耐就話金融風暴,85000。個陣成日睇報紙成日唔係燒炭就跳樓,細個無負資產概念,唔明點解買樓就要跳樓。讀中學個幾年淨係知經濟好差,因為身邊同學有d連lunch都無錢食,有時我仲會請佢地食雞脾。
到中5會考完無幾耐就開始沙士,個陣岩岩出黎做野連m記7仔都唔請人,旺角菜街同上年年尾菜街差唔多,都係一堆吉舖,人都無幾多個。個陣去百老匯買部mp3機個個職員都當你神咁拜。

我85都經驗過,你真係80點會冇經歷到
見證到smart phone嘅出現同發展真係覺得時代進步得好快
覺得70後先係最幸福果代
經歷過97 00 03 08 的起起跌跌
仲有 SARS
唔使90歲,1979年 剛開發城門河兩岸,剛好我搬入沙田。
當年1Mb 係好大數字。 8088xt 得8mhz 好撚勁架啦 apple ll 得4mhz 48kb, ram 咋,已經識飛咁。
電腦技術呢一行係越做越仆街的。因為經驗係唔值錢。當年一身好武功又點? 而家根本冇用。就以前cableing 真係少林出身,一條友幾百個socket 一腳踢,而家?根本唔需要技術。

成堆cert 而家變癈紙。
好懷念用icq 溝隔離班女同學嘅日子
你講到90後無經歷過咁
80後世一
最醒既精英都係80後
自大到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞