80後見證咗好多嘢

666 回覆
3093 Like 134 Dislike
10-13年果幾年講起
呂大樂教授講向上流動機會減少,其中講得多既terms 就黎xx後
當年我份paper食住個討論做呢個topic所以好有印象
係呢100年
有50年都係戰亂時期
80年代香港經濟發達
90年尾科技爆發

主要見證我講香港最大轉變
係70後同80後
最開始俾人話癈青既年代就係80後....
我個時已經講梗中學

的確可能只係個時大部份家長覺得小學生沒需要用電腦所以唔買住姐 並唔係窮既
仲有當電腦開始普及
搭入2000時,有一樣野好好笑既

就係千年蟲會搞到電腦程序行唔到
其實我會覺得80尾90頭經歷既野差唔多
如果講學校經歷
88/89/90呢個係分界點
90後應該小學未讀過社科健直接讀常識
應該無左學能測驗
九成變哂全日制
ce中英文變哂5**無廿六篇課文
90後應該好多小學都開始有電腦普通話堂,但88/89唔少人都無
仲有垃圾windows 2000
windows me 好快但成日輕機
過多一兩年出xp點知啲人用成差唔多廿年
仲有個分別
會考英文考慮有分Sylbus A 同Sylbus B
90後應該無
冇提xanga懷疑你扮80後
你係咪指blog?
Xanga未必真係個個都會用wo老實
60秒自動關機
仲記得1997年hp出新款電腦
竟然喺唔記得係咪壹週刊賣廣告介紹
俾我個妹見到
扭計扭咗兩星期扭到部腦返黎
成$12000部

個師傅仲好好心機咁教我地用
最後臨走熄機,好語重心長咁話:
一定要見到呢個畫面先可以撳閂機掣
九龍城機場
現今嘅經歷
絕大多數係因為科技進步而經歷到
但以前其實都有科技嘅發展
只係速度慢過依家冇咁日新月異
但另一方面,以前戰爭時期,人係可以經歷埋社會秩序嘅破壞同重塑,唔係現今生活係和平年代嘅人可以輕易relate到
至少80後/90中都趕到尾班車囉BNO
另一方面,可以話完全由細到大見證香港由盛轉衰係點
我經歷過40日大雨
水浸到仆街
難得見到有隻船
個600歲死廢老仲要扮見我唔到
仲記得當年D人昆人唔識野
要買蛀蟲藥
咪就係
連登真係多廢老
啲80後90後00後咁老就專心返工啦

利申10後
但我唔認為當時公平
有錢同政府果班就bc
其他人就bno
BABY BOOMER 準備退休金, 仲有機會嘅
睇到2000出黎做野後要養班80後就覺得佢地D青春好可憐
我覺得依家見證AI既發展都幾勁
你係咪記錯咗
紅白機係83年推出
86年我讀初中
每日放咗學就係去屯門置樂抄碟喎
諗下以前屋企有電腦上網icq msn已經好勁
再望下宜家ai
其實對於我地呢代真係
坐枱/1Q/過夜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞