Business/ First Class 討論區

1001 回覆
40 Like 56 Dislike
the room
淨係出trip搭過一次business
留名學野
大家比$買定換?
有冇人玩過Swiss個upgrade競投(自由出價升級)?
本身HKG-ZUR買咗PEY諗緊好唔好升級
聽講Swiss咩class都好廢, 最好就係Y
搭過 788 Shell Flat Neo 同 789 隻魚骨,788 嗰隻反而感覺上無咁逼,係衰在 bed mode 淨係去到 170 度同窗口位無 direct aisle access
岩岩飛完nrt
真係上年紀,冇晒妹豬
長榮business 最好,第二日航
star alliance diamond留名
今年又要搭first草夠
Just back to HK last week with CX First. J class 坐得多第一次up 上first, 無想象中咁luxury。如果要用錢買/miles redeem, I will stick with J

如果work trip 為左好訓d 我會up, arrival 有得入Swiss arrival lounge沖個涼
完全同意。我呢d平民都唔太喜歡俾人每十分鐘問候一次
其實apex suite 差唔多係所有business class 入面最闊
因為平時睇開啲所謂1-2-1,其實都係2-4-2不過一半位前咗半行就當係多咗行1-2-1

計bed area JAL個APEX係僅次ANA THE ROOM 第二大嘅床,26”闊度都比平時staggered/反魚骨 21-24”闊
https://suitesmile.com/blog/2020/05/09/business-class-beds-visualised/
而且得呢種位由頭到腳都有26”咁闊,其他位個頭會偷咗後一行個腳位,所以腳位永遠唔夠21-24”
佢係咪載 Daytona?
LNY 去 NRT 坐真 j 見過一個
同你形容嘅有 d match
我覺得佢幾型
唔係幾鐘意佢個service flow不過嘢食係唔錯嘅
上次換真J 點知過一排換機型變假J 真係屌出聲
Miles換
但我隻腳位唔使咁闊 主要上身加可以左右伸展就得 jal好似好侷促
要搭幾程先有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞