Business/ First Class 討論區

1001 回覆
40 Like 56 Dislike
都唔知EK咁cheap biz都仲有分級
乜CX咁樣嚇人法
唔係自己就寫不包含餐膳
吓呢條線唔包餐飲嘅咩
CX真係亂9咁嚟
點睇ANA 6月拎B777 THE Room飛HND-HKG
最近係香港坐emirates 先知佢個lounge 執咗
屌你我坐first class 佢就俾個plaza premium first
入到去乜柒都無,飲食款式都勁少,果日我食得個早餐就忙到夜晚直入機場,結果入到lounge齋坐餓住等上機
上到機點菜點2個前菜3個主菜全部甜品加兩份cheese board,嚇到個空姐以為我痴線又唔敢講出口 仲要佢成枝dom perignon 擺係度俾我自己斟

到最後食晒覺得大滿足先醒起未派朱古力,開門見到個空少行過,拎起份menu 問佢要,居然同我講話”we don’t have chocolate” 咁大架飛機朱古力都無 落去樓下econ 拎粒過嚟問我要唔要都好呀
好飽wo
三文魚,青豆忌廉湯
蔬菜寬意粉,中式炒蝦,中式浸湯雞,後面兩款跟飯,我梗係叫走飯,食落其實唔係好多 仲要咗個餐包先搞得掂
甜品兩件蛋糕,一碟生果
係cheese board 最飽肚 今次短途去曼谷,上機食到落機
仲有一樣,飲酒飲到最後話唔夠杯 最後叫咗杯port酒 佢用咖啡紙杯上⋯都好嘅,落機一路行一路飲,wing 住過immi
今次體驗都算幾差
PP First有A La Carte架bor,份量點都唔會少到你餓
唔通都未開返?
Pre covid 喺入面揼肩頸按摩好開心
Post Covid 之後冇咗按摩同a la carte,個體驗同PPL Gate 1果個一樣,係d客路由信用卡變做business/ status客
應該未開,見佢有邊關咗門
得自助區4-5個熱食,魚蛋粉,沙律菜
啤酒紅白酒
同一般plaza premium lounge 無分別,係好多位坐,但都好撚多人
佢係入門口直行行到盡
如果係架話咁真係未開返,咁你都幾唔好彩

疫情前入過2次
嗰陣用the club白金入,而家都冇左
但我手上仲有兩張入去既券(幾年前銀聯鑽石之前入唔到普通PP補償送比我
見你咁睇黎我都唔好用住先

其實本身仲可以儲Smart Traveller分入(入PP就有分儲)
但而家都好似未開返兌換
好似 bug 嚟,佢自己啲班次都試過咁寫
我換極都換唔到,師兄有咩計換
啱啱入嚟
嚟緊年尾會飛CX long haul 真J 第一次飛business
未入嚟嗰時 估唔到會有假J呢啲咁嘅business class
坐假J 不如坐返prem econ
睇你換咩航點
咁都lounge同行李allowance既 同埋有d機場個fast track好有用
都係嘅
留意吓先
第一張圖無乜印象
第二張圖就有, 就係放幾盤食物果度, 最左面就淥魚蛋粉, 無得點野食
蛋糕都無啊
一入場個大bar 檯吉既, 得啤酒, 同擺幾枝紅白酒

慘,而家睇黎只係靚d既PP
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞