Business/ First Class 討論區

1001 回覆
40 Like 56 Dislike
Inflight Service Manager: 外套跟裙子都是黑色
Senior Purser: 暗紅色外套加黑短裙
Flight Purser: 紅色上衣加黑裙子
Bar & Cabin: 紅外套、白上衣、紅裙子

from其他網
個條女係無外套就咁白衫應該就一般cabin crew 調咗佢去j 個態度似
想問大家用邊張信用卡
儲分/ 入louge/ 海外消費?
學野
假J係咪短途機先會有?
儲分睇你消費啲咩 同你主打現金定里數
入lounge:細頭
海外:Global Wallet或者Smart
ISM: 機師會介紹,基本上只會同DM (diamond member) social 下,其餘時間點人做嘢超級阿姐級,一生貢獻比公司

SP: 以前都會著紫色外套,俗稱紫姐,以前只會serve business or above,唔會出現係econ,都係阿姐級點人做野多,起碼做十幾年以上,多數係負責分配工作
宜家唔夠人,焗住要落手serve,分分中要去埋premium econ

Purser: 初級阿姐,要落手落腳做,有咩小型風波就出手幫d細,起碼都做五年以上,呢一級唔會太短缺因為就算之前離開咗公司都會想返黎,因為有經驗同人工合理d

BC: 基本兵,唔洗多介紹,最多野做人工最低又最緊要,宜家面臨嚴重不足問題,所以日日你見d公司都要搶人才,以前又有外援(台灣、英國都有,呢幾年散晒),宜家班班機都少幾個,上餐慢,無心情serve (完全理解)

以上Source: 空姐frd
東南亞日韓台先會有

請問係唔係即係要打去CX先可以BOOK到呢個價錢?

直接去國泰官網揀”Multi-city / stopover”再入返你要嘅航班就買到
想飛真J揀台北好過
幾隻都350
到位...
周到
係咪因為hkg-tpe-tyo/kix 條線
用新機打星宇長榮
對比CX,武肺前搭過一次JAL 同泰航 F,我覺得野食同硬件JAL 係完勝另外2間,但可能語言問題,JAL係對日本客比較熱心。
泰航回程響BKK 轉機真係完勝,由行出機倉一刻,已經有人接待同幫你蘿手提行李,一出O左登機橋已準備好車接你去First Class 專用海關同幫你蘿好寄倉行李,由落機到行出機場全程唔駛15min
我有錢坐 first class 點解要同你討論
*AG仲點以上status呀
價係正嘅,不過要預先定晒啲日期就麻煩啲,又要補頭尾程
就算用359/K都應該比BR星宇屌打
睇過要成皮嘢喎
原來係咁
soft野差太遠
去到中東之外都唔會用假j
台妹 vs 港女
合埋眼都識揀
去到國泰官網揀返相同航班都唔係相同價錢, $13xxx > $17xxx, 貴左~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞